Рецептата за тази баница хармоника е много лесна и приятна. Ако ви се похапва нещо вкусно и домашно я пригответе. Това е една чудесна закуска и едно прекрасно начало на деня. Тази баница хармоника е не само вкусна, но и много добре изглежда. Може да я приготвите дори за вечеря или обяд. Защо пък не? Сервирайте с купичка гъсто кисело мляко и друго не ви трябва.

баница хармоника

Нужните продукти за вкусната баница хармоника са:

 • 400 грама готови кори за баница
 • 5 яйца  / размер М /
 • 250 грама сирене
 • 50 грама краве масло
 • 50 мл. слънчогледово олио
 • 20 грама меко, краве масло за намазване на тавичката
 • 300 мл. газирана вода

Начин на приготвяне на вкусната баница хармоника:

 1. Натрошете сиренето с помощта на вилица. Може и с ръце.
 2. Намажете обилно дъното и стените на правоъгълна тавичка с мекото, краве масло.
 3. Покрийте дъното на тавичката с две кори.
 4. Върху всички останали слагайте по малко от натрошеното сирене и ги сгъвайте във вид на хармоника. Подредете ги една до друга в тавичката. Може да ви се стори, че сиренето е малко, но не е. Не добавяйте още. Постарайте се да го разпределите. Дебелината на сгънатия лист хармоника, правя горе долу, колкото е височината на тавата. След като се изпече така изглежда пухкава и апетитна, но както и да ги направите ще се получи.
 5. Разбийте яйцата и залейте с тях баницата.
 6. Разтопете кравето масло и го смесете със слънчогледовото олио. Разбъркайте. С тази маслена смес полейте вашата баница хармоника.
 7. Накрая полейте баницата с газираната вода.
 8. Изпечете вашата баница хармоника на 175 градуса и вентилатор / може и без /, докато хубаво се зачерви. В моята фурна за около 35 минути е готова. Всяка фурна е различна така, че я наблюдавайте да не прегори.
 9. Готовата баница хармоника покрийте с кърпа за 5 минути и след това сервирайте.

баница хармоника

Допълнение:

Не е задължително да използвате правоъгълна тава. Вкусната баница хармоника може да изпечете и в кръгла. Методът е същия.

Ако желаете да се насладите на още вкусни предложения и идеи се присъединете към нашата фейсбук група:  https://www.facebook.com/groups/1032452356811838/?fref