Вече е края на март, времето се затопля, пролетта настъпва и градинарския период започва. За това ви предлагаме 10 идеи, с които да подготвите вашата градина за лятото.

градина

 1. Подгответе почвата.

  Премахнете всички плевели, които са започнали да поникват и на плитко прекопайте горния слой на вашата градина. Хубаво е да добавите няколко сантиметра компост или друга специална тор, която да подготви почвата за бъдещи посеви.

 2. Време е за типичните летни зеленчуци.

  Докато почвата през март не е прекалено подгизнала от дъждове може да направите някои ранни засявания или разсад, покрит с найлон (парник, който създава по-добри условия за поникване на семената). Средата и края на март са подходящи за засяване на цвекло, артишок, брюкселско зеле, моркови, зеле, маруля, магданоз, спанак, репички и др. Освен това в парниците могат да бъдат засети краставици, патладжан и други нежни зеленчуци.  Ако обичате да готвите с целина целина, посейте семената в саксии и ги поставете в оранжерията. Така ще имате растения, готови за открито засаждане през май и юни.

 3. Подкастряне.

  подкастряне
  Март и април възвестяват края на зимния период. Сега е и времето за резитба на вашите дървета и храсти след зимното подрязване, които вероятно малко са направили.  Първо отстранявайте по-дебелите клони, които растат навътре, надолу или право нагоре и махнете мъртвата зеленина. Всички клони, растящи право нагоре, трябва да бъдат премахнати при чатала, за да се насърчат да растат и за повече цъфтене. Това ще подсили също хоризонталните основни клони и тези, които растат навън, тъй като на тях растат най-добрите плодоносни клони. Плодните филизи, които вече имат пъпки през зимата, трябва да се подрязват с около една трета. Това ще спомогне клоните да не станат твърде дълги и да не се чупят под тежестта на плодовете.

 4. Засяване на плодни дръвчета и храсти.

  Напролет фиданките се засаждат колкото може по-рано, когато са още в покой-преди разпукване на пъпките. Подходящото време е в края на март и началото на април. При изкопаване на дупки за дръвчетата във вашата градина те трябва да са съобразени с големината на корените, така че те да не са силно прегънати или счупени в дупката.

 5. Засаждане на пролетни луковици.

  През пролетта се садят гладиолите, бегониите, далиите (гергините), фрезиите и други. Това са онези цветя, които цъфтят по-късно през пролетта, през лятото или през есента. Различните луковични растения се засаждат на различна дълбочина с корените надолу и заострения край нагоре.
  Тъй като различните цветя цъфтят поетапно, когато оформяме нашите градинки е добре да ги садим по височина. Най-отпред най-ниските и най-рано цъфтящите – кокичета, минзухари, зюмбюли и теменужки. След тях нарцисите и лалетата. След което божура и далиите. Трябва да имаме предвид, че последните две се разклоняват и се превръщат в малки цветни храсти, затова и трябва да предвидим повече място за тях.

 6. Може да си направите и инсталирате съдове за събиране на дъждовна вода.

  За по нататъшните  дъждовни периоди е добре да си направите бъчви за събиране на дъждовна вода или друг вид съдове за събиране на валежите. Най-добре ги позиционирайте под улуците. По този начин, ако съда е красив ще може да послужи както за арт декорация, така и за естествен водоизточник. Също така дъждовната вода е полезна за цветя като камелии, боровинки и рододендрони.

 7. Елиминирайте градинските вредители.

  Премахването на вредителите през март може да ви спести доста проблеми по нататък през лятото. Ако проучите  короните на вашите трайни насаждения  ще намерите голи охлюви, охлюви, дребни буболечки и листни въшки, криещи се в затворените пространства като подслон за зимата. Също така може да си закупите пестициди от агро аптеките и да напръскате превантивно.

 8. Преместете листопадните храсти до правилното място.

  Това е и периодът, когато може да преместите някои лошо поставени малки дървета на различно място, поради неплодородност на почвата, липса на светлина или други ваши съображения. Периодът е подходящ, защото корените са все още латентни. Когато ги разкопавате се постарайте да откопаете на достатъчно широка площ всички корени без да ги прекъсвате. Преместете дръвчетата на новото им място и ги насадете на същата височина. След това е много важно да наторите и полеете обилно.

  морава

 9. Оформете моравата.

  Озеленените площи във всяка градина страдат от натрупване на мъх, стара изсъхнала трева и друг вид растителен разпад, останал от мрачните зимни дни. Това може да попречи на водата да напоява тревата или да я изсуши на места. За това е добре с гребло или на ръка да премахнете всички тези тревни замърсители. Също така е добре да изкопаете корените на плевелите, които често пъти превземат тревата.

 10. Оранжерия и парник.

  Температурите през март са сравнително ниски. Поливайте само при слънчево време, а при необходимост и проветрявайте. При слънчеви дни оставяйте отворена вратата през деня. Ако сте „опаковали“ с фолио за защита от зимните студове оранжерията, то е време да я съблечете. Използвайте облачните дни, за да могат растенията да свикнат постепенно с увеличеният приток на слънце.

  Проверете всички препарати за растителна защита. Не използвайте препарати с изминал срок на годност за торене на вашата градина. Заменете изхвърлените количества с нови. Важно е при необходимост да разполагаме с
  нужното количество.

  Прочетете още: ↓

  Лимони- 24 невероятни неща, които може да направите с тях