Аз готвя почти всяка вечер за моето семейство. Както е известно няма как да стане вкусна гозба без чушки и домати. Да обаче моят син не яде чушки и домати. За това аз измислям какви ли не чудеса за да ги прибавя към моите ястия. Винаги преди да готвя ми се налага да ги смеля за да не се виждат. По този начин спасявам положението. Това е и причината да приготвям всяка година тази зимнина от чушки и домати. Получава се нещо много вкусно, което използвам като основа на моите манджи. Тази зимнина ме спасява през цялата година. Още нещо – може да направите толкова, колкото са вашите продукти.

зимнина

Нужните продукти за моята зимнина от чушки и домати са:

  • домати 
  • червени чушки /пиперки/
  • сол

Не съм уточнявала количеството, понеже на всеки килограм домати са нужни две чушки /пиперки/. Тоест, ако разполагате с един килограм домати ви трябват две чушки /пиперки/, ако разполагате с два килограма домати ви трябват 4 чушки /пиперки/ и т.н.

Начин на приготвяне на вкусната зимнина от чушки и домати:

  1. Отстранете дръжките и семенцата от чушките /пиперките/ и ги изпечете. След като се задушат в затворен съд с капак ги обелете и ги смелете с помощта на блендер или робот. Може да използвате и машинка за месо с най-ситната решетка.
  2. Измийте и обелете доматите. Смелете ги по същия начин както изпечените чушки /пиперки/. Семките на доматите не се отстраняват.
  3. Смесете в голям съд смлените чушки /пиперки/ и смлените домати.
  4. Посолете на вкус и разбъркайте.
  5. Разсипете всичко това в малки стъклени бурканчета или стъклени бутилки. Затворете ги с нови капачки. Стерилизирайте ги за 5 -6 минути. Аз използвам малки стъклени шишета с вместимост от 250 мл. Така едно ми стига точно за едно готвене. 

Това е всичко. В тази зимнина може да добавите ситно нарязан магданоз. Аз не слагам защото той леко потъмнява. Предпочитам да го добавям пресен в моите гозби за свежест.

Ето как може да консервирате и само домати.

Ако желаете да се насладите на още вкусни предложения и идеи се присъединете към нашата фейсбук група:  https://www.facebook.com/groups/1032452356811838/?fref=ts

 

Зимнина от чушки и домати
Оценете ни
(Visited 338 times, 1 visits today)