Има рецепти, които наистина трябва да присъстват във всяка кулинарна тетрадка. Една от тях е за тези карамелени хрупанки. Невероятно вкусни. Подходящи за почерпка, за случаите когато ви се похапва нещо сладичко или за из път. Вероятно някои от вас ще си представят твърд и трудно дъвчащ десерт… Не, това са нежни и хрупкави карамелени късчета, които ви карат да искате още и още. С вкус на ядки, масло и карамел. Може да ги приготвите предварително. Хрупкави и крехки са дори на другия ден.

карамелени хрупанки

Нужните продукти за вкусните, карамелени хрупанки са:

 • 100 грама филирани бадеми на люспи
 • 130 грама захар
 • 60 грама орехови ядки
 • 90 грама краве масло
 • 50 грама мед / това са около 3 – 4 супени лъжици /
 • 60 мл. течна, млечна сметана

Начин на приготвяне на вкусните, карамелени хрупанки:

 1. Загрейте маслото в тефлонова тенджера.
 2. Изсипете захарта и  разбъркайте. Съвсем за кратко.
 3. Изсипва се меда и се бърка, докато се разтопи. Не включвайте котлона на най-висока степен.
 4. Налейте сметаната и изчакайте да кипне.
 5. Прибавете бадемите и едро нарязаните орехи. Бъркайте, докато сместа се сгъсти. Става бързо – за около минута, две.
 6. Разпределете сместа в тава, застлана с хартия и я заравнете. 
 7. Загрейте фурната предварително на 200 градуса и горещ въздух. Изпечете получения блат до готовност. В моята фурна това се случва точно за 8 минути, но всяка фурна е различна. Когато краищата покафенеят може да извадите вашите карамелени хрупанки. Вътрешността на блата трябва да остане светла. На снимките се вижда добре.
 8. След като извадите десерта от фурната, не се изкушавайте да опитате. Горещ е. Пари. Ще се изгорите. Оставете го да изстине на стайна температура. Начупете изстиналите, карамелени хрупанки на неправилни парчета и опитайте.

карамелени хрупанки

Допълнение:

След като извадите изпечения блат за вашите, карамелени хрупанки, не се изненадвайте, че е мек и еластичен. След като се охлади всичко ще се оправи и ще се втвърди. 

Ако желаете да се насладите на още вкусни предложения и идеи се присъединете към нашата фейсбук група:  https://www.facebook.com/groups/1032452356811838/?fref