Това пълнено пиле е специалитет от село Лехчево. Намира се в северна България. Трябва да ви кажа, че не сте опитвали такава вкусотия. Не знам дали това е традиция за там, но почти няма празник на който то да не присъства на трапезата. Рецептата е много стара. Моята майка приготвя това пълнено пиле от както се помня. Тя е научила рецептата от нейната свекърва. 

пълнено пиле

Нужните продукти за вкусното пълнено пиле по лехчевски са:

 • едно пиле
 • две глави лук
 • една трета чаена чаша ориз / не се изкушавайте да слагате повече, това е напълно достатъчно /
 • 100 мл. слънчогледово олио
 • сол на вкус
 • една чаена лъжичка сух джоджен / стрит / – Не се настройвайте скептично към тази подправка. Нямате си на идея как се съчетава с останалите продукти и колко вкусно се получава.

пълнено пиле

Начин на приготвяне на вкусното пълнено пиле:

 1. Нарежете лука на едро.
 2. Загрейте олиото в подходящ съд.
 3. Изсипете нарязания лук. Пържете около минута.
 4. Прибавете ориза и разбъркайте.
 5. Залейте горните продукти с 250 мл. вода.
 6. Подправете със сухия джоджен и посолете на вкус.
 7. Когато оризът поеме водата, отнемете сместа от котлона.
 8. Измийте и почистете пилето.
 9. С помощта на лъжица започнете да го пълните / рехаво /.  Първо напълнете коремчето, като предварително  осолите вътрешността , а после и кожата около вратлето.
 10. С дебел памучен конец зашийте отворите, за да не изпадне пълнежът. Крачетата също завържете едно за друго. Престегнете с конец и крилцата.
 11. Поставете вашето пълнено пиле в голяма тенджера и го залейте с вода, докато се покрие. Посолете. Ако ви е останала част от плънката, изсипете и нея във водата.
 12. Сварете пилето на не много силен котлон. Трябва да къкри, а не да бълбука. 
 13. След готовност извадете пилето с помощта на две големи лъжици. Отстранете конците и сервирайте. Във всяка порция трябва да има сварено месо и плънка.

пълнено пиле

Чашата, която използвам е с вместимост 250 мл.

Това пълнено пиле не се запича допълнително във фурната, след като се свари. Други подправки освен джоджен не се слагат. Червен пипер също. Бульонът в който е вряло пилето е много вкусен. Не го изхвърляйте, а си направете вкусна супа.

Ако желаете да се насладите на още вкусни предложения и идеи се присъединете към нашата фейсбук група:  https://www.facebook.com/groups/1032452356811838/?fref

Пълнено пиле по лехчевски
5 (100%) 3 votes