Тези пържени цветя са десерт, подходящ за закуска или като допълнение към вашето кафе или чай. Още в самото начало ще споделя, че за да се справите трябва да сте много прецизни и точни. Това се отнася преди всичко до външния вид на сладките и температурата на мазнината в която ще се пържат. За замесването на тестото ще ви трябват само жълтъци и трябва да решите как да оползотворите белтъците.  Може да ги изпържите или да направите целувки. Всичко това се компенсира от великолепния вкус на сладките. И все пак – ако искате да опитате тези пържени цветя ги пригответе. Дори и да не се получат както трябва на външен вид, важен е вкусът.

пържени цветя

Нужните продукти за моите, пържени цветя са:

 • 270 грама брашно
 • 70 грама краве масло / разтопено /
 • 100 грама захар
 • 4 жълтъка
 • 2 с. л. лимонов сок
 • 2 с. л. бадемов ликьор / може да замените с качествен коняк /. Бадемовият ликьор придава приятен аромат и послевкус.
 • пудра захар за поръсване
 • олио за пържене
 • малко белтък за слепване на цветчетата

пържени цветя

Начин на приготвяне на вкусните, пържени цветя:

 1.  Сложете всички продукти в подходящ съд и на ръка замесете гладко тесто.
 2. Разточете тестото на гладка повърхност с дебелина около 3 мм. Ако искате да ви е по – лесно може да го разделите на две.
 3. С помощта на формички изрежете три размера цветя. С помощта на тънка шпатулка преместете цветчетата върху хартия. Започнете от най – големите. Следващите подредете върху тях, като преди това трябва да ги намажете с белтък от долната страна. Използвайте четка.  Леко ги притиснете така, че да се залепят едно за друго. По средата забождам малка част от клечка за зъби, за още по – сигурно. Клечицата трябва да стърчи малко над цветенцата, за да може после да се извади. Ако нямате шпатулка, като моята, може да използвате малко ножче.

пържени цветя

Сега идва ред на най – прецизната част. Пърженето. Загрейте олиото, но не включвайте котлона на силна степен. Това няма да позволи на сладките да се изпържат равномерно. Ще прегорят отгоре, а вътре ще останат меки. Моят котлон е с девет степени. Пържа на шеста. Ако искате в началото пробвайте само с едно цветче. След като се зачервят от двете страни извадете вашите пържени цветя върху хартия, за да се попие излишната мазнина. Извадете клечиците, поръсете с пудра захар и се насладете.

Ако нямате подходяща формичка или сте начинаещи нарежете разточеното тесто на кръгчета, лентички или квадратчета и изпържете. В този случай няма да ви трябва белтък за слепване. 

пържени цветя

Допълнение:

Външният диаметър на моята най-голяма формичка е 85 мм.  Така както съм приготвила сладките, излизат 14 бр.

Ако желаете да се насладите на още вкусни предложения и идеи се присъединете към нашата фейсбук група:  https://www.facebook.com/groups/1032452356811838/?fref