Няма нещо по – велико от хляба… Ще ви предложа една рецепта за домашна питка, която може да приготвяте всеки ден. Лесна, бърза и толкова вкусна… Ще се влюбите в нея. Представете си сега топла домашна питка, шарена сол и масло… Ако добавите домат и сиренце се получава вълшебство!

домашна питка

Нужните продукти за моята домашна питка са :

  • 400 грама кисело мляко ( без една чаена лъжичка за намазване на питката )
  • 1 яйце
  • една равна чаена лъжичка сол
  • 3 супени лъжици олио
  • 550 грама  самонабухващо  брашно / не използвайте брашно със сода или бакпулвер, не е същото и няма да се получи /

Начин на приготвяне на моята домашна питка:

  1. Изсипете в купата на вашия робот киселото мляко, яйцето, солта и олиото. Разбийте с пулсиращата програма.
  2. Добавете брашното и бъркайте докато то се отдели от бъркалките. Става бързо – за една, две минути. Извадете готовото тесто за вкусната, домашна питка на плота и доомесете на ръка.
  3. Застелете с хартия дъното на тава с диаметър 26 сантиметра. Поставете тестото върху хартията и го разплескайте. Направете резки с нож или го надупчете с вилица.
  4. Намажете лесната, домашна питка с отделеното кисело мляко. Това може да направите с четка или лъжица.
  5. Загрейте фурната на 180 градуса и вентилатор. Изпечете питката. За около 24 минути е готова. След като я извадите от фурната я напръскайте с вода. Увийте я в кърпа. Това е.

домашна питка

домашна питка

Допълнение:

Питката може да омесите и на ръка. За целта изсипете течните съставки в голям плитък съд и разбийте с вилица, докато се смесят добре. Започнете да добавяте брашното на порции докато получите меко и гладко тесто. Ще отделите малко повече време, но пак ще се получи.

Тестото за бързата, домашна питка не се оставя да втасва. Пече се веднага. Ако искате вместо с кисело мляко, може да намажете питката с жълтък, разреден с една – две супени лъжици вода. Видът и ще стане още по – хубав и апетитен.

Не използвайте брашно с бакпулвер, не е същото! / Отново да напомня /

ВИДЕО РЕЦЕПТА ТУК:https://www.youtube.com/watch?v=DafSffsNdbk&t=27s

Ето още една рецепта за питка, която няма да ви затрудни.

Ако желаете да се насладите на още вкусни предложения и идеи се присъединете към нашата фейсбук група:  https://www.facebook.com/groups/1032452356811838/?fref=ts