Вероятно много пъти сте се питали „защо моят крем карамел не се получава?“ Ще се опитам да отговоря на този въпрос, като обясня стъпка по стъпка как трябва да постъпите. Ако спазвате някои простички правила вашият крем карамел ще се получи гладък като кадифе и без шупли. При това се приготвя в тава. Става бързо и няма да се затрудните. Пригответе този вкусен десерт и се насладете на всяка хапка!

крем карамел

Нужните продукти за приготвяне на крем карамел са:

  • един литър прясно мляко
  • 6 яйца размер L или 7 броя ако са размер М
  • една чаена чаша захар за сместа – чашата е с вместимост 250 мл.
  • 5 супени лъжици захар за карамела

Начин на приготвяне на крем карамел в тава:

  1. Изсипете захарта за карамела в малко тиганче. Желателно е то да бъде с незалепващо покритие. Сложете го на умерена температура на котлона и изчакайте докато захарта започне да се карамелизира. Не разбърквайте. Само леко поклащайте тиганчето от време на време. Когато захарта се превърне в карамел бързо я излейте в тава с диаметър 30 сантиметра. Бързо разклатете тавата, защото карамелът стяга почти веднага. Не се тревожете ако захарта не се разлее по цялото дъно. Внимавайте с горещия карамел! Ако сте начинаещ, работете с ръкавици.
  2. Разбийте яйцата и захарта с помощта на бъркалка или на най-ниската степен на вашия миксер. Не трябва да допускате да се появи пяна.
  3. Внимателно прибавете прясното мляко. Това сторете на ръка. Разбъркайте леко.
  4. Изсипете сместа върху вашия карамел. Задължително през цедка. В противен случай ще има парченца неразбити яйца и вашият крем карамел няма да стане гладък.
  5. Поставете крема в незагрята фурна. След това я включете на 175 градуса на горен и долен реотан. Без вентилатор. След около 55 минути ще бъде готов. Наблюдавайте го. Когато решите, че е готов за вадене, кремът в средата трябва леко да се поклаща. Докато изстива той продължава да се готви.

Ето още една рецепта за млечен десерт с кроасани.

Ако желаете да се насладите на още вкусни предложения и идеи се присъединете към нашата фейсбук група:  https://www.facebook.com/groups/1032452356811838/?fref=ts