Има много варианти за приготвянето на този млечен десерт. Аз ще ви предложа моя. Сигурна съм, че ще ви хареса много! Става бързо и лесно. Не се изискват никакви специални техники. Десерт подходящ за всякакви поводи!

млечен десерт

Нужните продукти за приготвяне на моя млечен десерт са:

 • 6 яйца
 • 500 мл. прясно мляко
 • 500 мл. млечна, течна сметана – аз съм използвала нискомаслена
 • 6 френски кроасана
 • една чаена чаша кристална захар за крема
 • 6 супени лъжици кристалана захар за карамела

Начин на приготвяне на вкусния, млечен десерт:

 1. В тефлонов тиган изсипете захарта. Сложете го върху горещ котлон. Без да разбърквате, изчакайте докато се оцвети в кехлибарен цвят. Бързо и в същото време внимателно изсипете карамела в тава с диаметър на дъното 32 сантиметра. Разклатете тавата за да може карамелът да се разлее максимално. Дори и да не се справите толкова успешно с това не е фатално.
 2. Нарежете кроасаните на парчета с дебелина три сантиметра и покрийте дъното на тавата. Между парченцата трябва да има разстояние поне един сантиметър. Не трябва да са плътно едно до друго.
 3. Разбийте яйцата със захарта за крема. Може с миксер на ниска скорост / за да не се образува пяна /, може и на ръка.
 4. Прибавете прясното мляко и течната сметана. Разбъркайте за кратко до хомогенна смес.
 5. Излейте през сито млечната смес върху кроасаните. След това с помощта на лъжица гребвайте от млечната смес и полейте всяко парченце. Не се престаравайте! Те ще се разместят, но вие ги върнете на мястото им.
 6. Изпечете вашия млечен десерт на 170 градуса във вашата фурна. Не включвайте вентилатор. Щом млечната смес се стегне, сладкишът е готов.

млечен десерт

Изчакайте да се охлади, нарежете го на парчета и може да сервирате. Чашата, която използвам е с вместимост 250 мл. Може да изпълните десерта и като замените сметаната с прясно мляко.

Ето още една рецепта за сладкиш с ябълки и кроасани.

Ако желаете да се насладите на още вкусни предложения и идеи се присъединете към нашата фейсбук група:  https://www.facebook.com/groups/1032452356811838/?fref=ts