Ако сте ходили по панаири и сборове вероятно сте виждали, че винаги има сергии и капанчета на които се продава риба в хрупкава панировка. Сигурна съм, че повечето от вас са се запитвали как се прави. В тази статия ще ви дам отговора. Много е лесно. От няколко продукта се получава хрупкава панировка за почти всичко. Трябват ви само бира, яйца и малко сол. Тук искам да направя едно уточнение, че трябва да спазвате точната рецепта и техника. Не се прави на „око“.

панировка

Нужните продукти за специалната панировка са:

 • 300 мл. студена /ледена/ бира
 • 2 яйца
 • 1 чаена лъжичка сол /равна/
 • една и половина чаена чаша брашно – чашата е с вместимост 250 мл.
 • брашно за овалване на рибата
 • рибки с малък размер за да се консумират цели. Големите имат много кости и не е удобно. Моята риба е речна и доколкото знам от сина ми се казва Таранка, ама може и да греша. Това не е важно. Ако има рибари да не се смеят.
 • олио за пържене на рибата

Начин на приготвяне на хрупкавата панировка:

 1. Разбийте яйцата в голяма купа с помощта на вилица.
 2. Прибавете ледената бира и солта. Разбъркайте.
 3. Започнете малко по малко да прибавяте брашното докато се поеме от течността. Дори и да остане някое топченце от брашното не е фатално.
 4. Оваляйте вашите рибки в брашното и ги изтръскайте. Ако пропуснете това, вкусната панировка няма да се задържи и ще падне. За да не мия излишни съдове, брашното изсипвам върху хартия. Набрашнената риба също слагам върху незалепваща хартия за печене.
 5. Започнете една по една да ги топите в приготвената панировка и да ги пускате в горещото олио. Когато прецените, че са готови ги извадете върху кухненска, попивателна хартия.

Изчакайте съвсем малко да се охлади и нападайте! Ако има и студена бира, щастието е пълно!

Ето още един начин за паниране.

Ако желаете да се насладите на още вкусни предложения и идеи се присъединете към нашата фейсбук група:  https://www.facebook.com/groups/1032452356811838/?fref