Едва ли има някой, който ще откаже порция яйца по шотландски!? Икономично и много вкусно основно! В къщи го приготвям често, понеже става бързо и по – голямата част от работата я върши фурната. Ако сварите яйцата предварително ще спестите още от времето си. Аз обикновено постъпвам така. У дома на това ястие казваме птиче гнездо. 

 

яйца по шотландски

Нужните продукти за яйца по шотландски са:

 • 500 грама кайма по избор
 • 3 сварени яйца / размер М /
 • 1 сурово яйце / размер М /
 • една чаена лъжичка домашен микс от подправки / кимион, сминдух, чубрица, джоджен, много малко червен пипер /
 • щипка черен пипер
 • една филийка стар хляб
 • сол ако е нужно / обикновено купешката кайма е много солена и аз не добавям /

яйца по шотландски

Начин на приготвяне на яйца по шотландски:

 1. Сварете яйцата. Трябва да са не много твърди. Аз ги варя по следния начин. Наливам вода в тенджерка и я слагам да заври. След като заври слагам яйцата и ги варя 8 минути. На осмата минута отнемам тенджерката от котлона и веднага заливам яйцата със студена вода за да спра варенето. Сварените яйца разполовете по ширина на две. Така ще получите шест половинки. За шест шотландски яйца.
 2. В плитка тава размесете каймата, суровото яйце, сухите подправки, черния пипер и стритата на трохи филийка хляб. Не съм забравила за лука. Аз не слагам, но ако искате нарежете на ситно половин главичка и я прибавете към сместа. Въпрос на вкус.
 3. Разделете каймата на шест. С мокри ръце сложете на дланта си една шестинка и леко преплескайте. Отгоре сложете половин яйце и направете топка, като го загърнете с кайма. Така постъпете и с останалата кайма.
 4. Подредете оформените топки в тава. Преди това застелете дъното с готварска хартия за печене. Това ще ви помогне след това по – лесно да измиете тавата. Мазнина не се слага.
 5. Изпечете вашите яйца по шотландски, докато се зачервят апетитно на 230 градуса и вентилатор. Аз затоплям фурната предварително. За около 20 минути са готови, но всяка фурна е различна.

Сервирайте със сезонна салата или чаша студен таратор, както правя аз. За една порция са нужни две шотландски яйца, но за моите мъже в къщи това не е достатъчно. Съветвам ви да удвоите дозата!

Ето още една рецепта за вкусни кюфтенца на фурна.

Ако желаете да се насладите на още вкусни предложения и идеи се присъединете към нашата фейсбук група:  https://www.facebook.com/groups/1032452356811838/?fref