Ще ви споделя моята изпитана рецепта за сладко от праскови, която правя от години и е много сполучлива. Получава се невероятно вкусно и ароматно. Не е трудно да го приготвите.

Заради светлия цвят често го използвам като добавка към различни сладкиши. А кой ще откаже палачинка със сладко от праскови?

сладко от праскови

 

Нужните продукти за приготвяне на сладко от праскови са:

  • 2 и 1/2 килограма изчистени плодове от добре узрели праскови / предвидете това и купете малко повече, около 3 килограма /
  • 1 килограм захар
  • 1 чаена лъжичка лимонена киселина / лимонтозу /

Начин на приготвяне:

  1. Измийте и обелете прасковите. Отстранете костилките и ги нарежете на малки парченца. Поставете ги в съда, в който ще варите вашето сладко от праскови. 
  2. Посипете нарязаните плодове със захарта. Похлупете съда и оставете прасковите да престоят около 8 часа. (аз ги приготвям от вечерта за другия ден-така си спестявам време и усилия) След като престоят така захарта се стопява. 
  3. Сложете на котлона да се вари на слаб котлон. Вода не се добавя. Не похлупвайте тенджерата с капака. От време на време разбърквайте и отстранявайте ненужната пяна. В никакъв случай не трябва да допускате да загори. Сладкото трябва да варите точно 40 минути.
  4. 5 минути преди готовност на вашето сладко от праскови, добавете лимонената киселина. 
  5. Отстранете прасковеното сладко и след като се охлади малко напълнете малки бурканчета и стерилизирайте за 5 минути. 

сладко от праскови

 

Допълнение:

  • Отново да поясня. След като плодовете за вашето сладко от праскови заврат, намалете котлона, за да къкри съвсем леко. Засечете 35 минути и тогава добавете лимонената киселина. Варете още 5 минути и сладкото от праскови вече е готово. Не е необходимо да проверявате по друг начин гъстотата му. Може да ви се стори леко рядко, но като се охлади и стерилизира всичко се получава както трябва. 

Ето и моята рецепта за сладко от кайсии.

Ако желаете да се насладите на още вкусни предложения и идеи се присъединете към нашата фейсбук група:  https://www.facebook.com/groups/1032452356811838/?fref=ts