Ще се опитам да ви представя тази рецепта за мармалад по най – простия начин. Без дълги текстове и изречения… Още в самото начало ще ви кажа, че това е рецепта за тези, които могат да се въоръжат с търпение и желание. Мармалад от ябълки и сливи на калъп не е най – лесната работа, но поне си заслужава. Вкусът на това лакомство е излишно да коментирам… Няма такова нещо… Това е вълшебство от плодове!

мармалад

Нужните продукти за този мармалад на калъп са:

 • един килограм почистени от костилките сини сливи / един килограм чист плод/
 • един килограм ябълков плод, отново почистен от дръжките и семенцата – не се белят / един килограм чист плод /
 • един килограм захар
 • 50 грама пектин
 • 400 грама вода

мармалад

Начин на приготвяне на невероятния мармалад на калъп.

 1. Нарежете сливите на парченца.
 2. По същия начин постъпете с ябълките.
 3. Изсипете нарязаните плодове в голяма и плитка тенджера, за да ви е удобно да работите.
 4. Залейте плодовете с водата и сложете тенджерата на котлона.
 5. Включете го на слабо и покрийте тенджерата с капак. Оставете така плодовете да къкрят докато омекнат напълно. Това ще ви отнеме повече от 40 минути. 
 6. Отстранете омекналите плодове и ги пасирайте до гладкост. След това ги претрийте през сито, макар, че може и де не е нужно. Внимавайте да не се опарите от горещата смес. 
 7. Смесете захарта и пектина. Разбъркайте ги в голяма купа. След това я прибавете към пасираните плодове. Отново разбъркайте.
 8. Върнете тенджерата на котлона и се въоръжете с търпение. Сложете си и престилка, ще пръска.
 9. След като вашия мармалад започне да къкри, трябва да разбърквате непрекъснато. Използвайте голяма, дървена лъжица. Не се отделяйте от него за да не загори. Трябва да се сгъсти максимално. Като минете с лъжицата по дъното, то да се вижда. Когато загребете от вашия мармалад с лъжицата и я обърнете, трябва да падне като голям къс. На мен тази процедура ми отне повече от час. При вас може да е различно. Това зависи най-вече от това, колко са узрели плодовете.
 10. Покрийте дъното на кутия или форма с памучна кърпа така, че краищата да висят. Аз съм ползвала тензухена. Изсипете готовия мармалад вътре. Загладете. Покрийте го с висящите краища на кърпата. Оставете го за една нощ да си почине и охлади. На другия ден отстранете кърпата и поставете готовия мармалад в чиния. Оставете го да поизсъхе за 3 дни. Това е. Вече може да опитате!

Ако желаете да се насладите на още вкусни предложения и идеи се присъединете към нашата фейсбук група:  https://www.facebook.com/groups/1032452356811838/?fref=ts