Содата за хляб или „чудната снежно-бяла пудра“ намира широко приложение в домакинството. Освен за готвене, добре познатата ни сода за хляб може да се използва за много неща в градината и кухнята. А тук са и някои от тях:

 

сода за хляб

 

Начини за използване на сода за хляб в домакинството: 10 полезни съвета за приложение в градината !

 1. Содата за хляб „подслажда“ доматите.                                                                                                                 Вашите доматени плодове ще имат по-сладък вкус, ще се намали тяхната киселинност  и лесно ще „се отърсят“ от вредители, ако леко се поръсва почвата, в която те са засадени.
 2. Содата за хляб засилва и подобрява цветовете на цветята.
  Ако имате цветя, които цъфтят в алкална почва, познатата ни сода за хляб ще ги накара да разцъфнат пищно и красиво. Има голяма полза за вашите бегонии, здравец или хортензии ако бъдат полети  с малко количество сода, разтворена във вода.
 3. Содата премахва прахообразното милдю (плесен) от вашите рози.
  За да запазите розите свежи и здрави веднъж седмично ги пръскайте със сода за хляб+малко количество инсектициден сапун, разтворени в 5 литра вода.  Забележка: Някои цветя са много чувствителни и може да настъпи изгаряне- за това пробвайте предварително само на 2-3 листенца.
 4. Содата за хляб унищожава плужеците във вашата градина.
  Ако до сега сте се чудели как да се отървете от градинските охлюви вече има заместител на скъпите препарати- използвайте сода за хляб. Лесно е, просто леко изсипете сода върху тях.
 5. Содата за хляб е безопасен органичен пестицид.
  Тя помага за унищожаването на растителни вредители като листни въшки и други. Може да пръскате с нея като си направите напълно нехимичен разтвор от  1 чаена лъжичка сода за хляб и 1/3 чаша студено пресовано олио за готвене. След това добавете 2-3 супени лъжички от сместа към 1 чаша вода и просто напръскайте.
 6. Содата за хляб обезмирисява органичния компост (органична тор).
  Просто поръсете с нея отгоре.
 7. Содата за хляб почиства глинени съдове. 
  Можете да използвате  сода за почистване на глинени саксии за цветя като след натъркване изплакнете обилно с вода. По този начин, вредните остатъци от содата и мръсотията няма да бъдат просмукани от глината.
 8. Содата за хляб поддържа свежа почвата в глинените саксии.
  Лесно е-преди да поставите пръста в саксията просто покрийте стените на съда с тънък слой сода за хляб.
 9. Содата за хляб удължава живота на откъснатите цветя.
  Ако сте откъснали цветя и искате да удължите живота им, не използвайте скъпи търговски опаковки. Просто потопете цветята в смес от малко сода и вода.
 10. Содата за хляб може да се пребори с досадните мравки.
  Това става като поръсите мравчения хълм със сода, а половин час след това добавите и оцет, който би ги привлякъл и унищожил допълнително.

А ето и 7 полезни трика със сода за хляб в домакинството!

сода за хляб

 

 1. Содата за хляб хигиенизира дъските за рязане.
  Поръсете вашата дъска за рязане със сода за хляб по цялата повърхност, а след това добавете малко оцет. Когато образуваната пяна стихне напълно изплакнете обилно с топла вода.
 2. От содата за хляб можете да си направите домашна почистваща пудра против замърсявания.
  Абразивния прах се получава като смесите равни количества сода за хляб, боракс  и сол.
 3. Содата за хляб почиства неприятната миризма от обелените миризливи зеленчуци от ръцете ви.
  Ако мразите миризмата на чесън и лук по ръцете си веднага след като сте ги обелили, просто поръсете сода за хляб върху дланта си  и добавете достатъчно вода, за да се направи паста за мазане, с която потъркайте енергично дланите си и изплакнете с вода. Неприятната миризма ще изчезне.
 4. Содата за хляб отстранява минералните (котлени) отлагания от вашите съдове.
  Джезветата за кафе, чайниците и тенджерите понякога получават такива замърсявания. Вече може да ги отстраните като оставите на слаб огън в тях да поври малко вода, сода и 3-4 супени лъжици оцет. Пяната, която се получава ще отстрани всички замърсявания.
 5. Содата за хляб почиства тежките мазни замърсявания от вашите метални скари и барбекюта.
  Това става като разтъркате с телена четка содена паста върху скарата и оставите за около 15 минути. След това измийте с вода. Забележка: преди да добавите месото за печене оставете огъня от барбекюто да обгори остатъците от сода по скарата.
 6. Содата за хляб освежава и премахва неприятната миризма от чекмеджетата във вашия хладилник.
  Поставете малко сода в тях и я покрийте със салфетка. Не забравяйте да подменяте содата на 2-3 месеца.
 7. Със сода за хляб може да почистите вашите микровълнови фурни. 
  Почистването на микровълнова фурна може да бъде истинско изпитание, нали? Сега може да се справите по-лесно и по-безопасно, като се използва този разтвор:
 • 1 литър топла вода
 • 4 супени лъжици сода за хляб

С получената смес и гъбичка почистете вътрешността на вашата микровълнова печка.