Ябълки с карамелена глазура – спомен от моето детство… Вероятно много от вас не си спомнят за това лакомство, което често се продаваше от улични търговци по панаирите!? Ще ви кажа, че комбинацията от хрупкава, карамелена глазура и сочна ябълка се съчетават отлично. Един незабравим за мен вкус…

карамелена глазура

Нужните съставки за тези ябълки с карамелена глазура са само две:

  1. Ябълки – 8 броя
  2. Захар – една чаена чаша 

Начин на приготвяне на ябълките с карамелена глазура:

  • Измийте ябълките. Подсушете ги и махнете дръжките. Всяка ябълка набодете с дървена клечица или дървено шишче. 
  • Изсипете захарта в плитък тефлонов тиган. Сложете го на котлона и загрейте захарта докато се карамелизира. Не разбърквайте. Само от време на време разклащайте леко тигана.
  • Изсипете внимателно карамелената глазура в дълбок и тесен съд.
  • Хващайте всяка ябълка за дървената клечица и я топвайте в карамелената глазура. След това я поставяйте върху готварска хартия. Работете бързо и внимателно. Ако захарта започне да се сгъстява подгрейте карамелената глазура за кратко и продължете.
  • Изчакайте ябълките с карамелена глазура да се охладят, отхапете, почувствайте хрупкавостта на карамела и свежестта на ябълката и се насладете!

карамелена глазура

Допълнение:

    Чашата, която използвам е с вместимост 250 милилитра. Не забравяйте, че карамелената глазура е гореща. Добре е децата да стоят далеч от вас. И още нещо – може да потопите в карамела и друг вид плодове. 

Ако желаете да се насладите на още вкусни предложения и идеи се присъединете към нашата фейсбук група:  https://www.facebook.com/groups/1032452356811838/?fref=ts