Няма по – подходящ десерт от този хрупкав галет с праскови за моментите когато ви се похапва нещо сладичко. Подходящ е също така за почерпка, защото лесно се пренася и съхранява. Този сладкиш е непретенциозен и лесно се приготвя. Понеже често го правя в къщи съм успяла да балансирам точното количество на продуктите и сладостта. Направете го и ще останете доволни! 

хрупкав галет

Нужните продукти за тестото на вкусния, хрупкав галет с праскови са:

 • 2 яйца без един белтък
 • 4 пълни супени лъжици пудра захар
 • една чаена лъжичка ванилия
 • 125 грама краве масло
 • две чаени чаши брашно

хрупкав галет

За намазване, гарниране и поръсване на вашия хрупкав галет ще ви трябват:

 • един белтък
 • 5 супени лъжици кристална захар
 • две – три праскови
 • 3 супени лъжици галета за поръсване след като разточите тестото

хрупкав галет

Начин на приготвяне на вкусния хрупкав галет с праскови:

 1. Разбийте цялото яйце, единия жълтък и пудрата захар с помощта на вилица в дълбока купа.
 2. Прибавете мекото масло.
 3. Прибавете ванилията.
 4. Започнете да прибавяте брашното докато се получи мека, нелепнеща топка. Не е нужно да месите дълго. Може да се наложи да прибавите още една супена лъжица брашно. Това зависи от големината на яйцата и от това, дали ванилията е течна или не.
 5. Поставете тестото в найлонов плик за 30 минути в хладилника.
 6. Откъснете парче готварска хартия и леко я поръсете с брашно. Поставете върху нея охладеното тесто. 
 7. Разточете блат с диаметър около 30 сантиметра и дебелина около 6-7 мм. Изрежете кръг с остър нож. Може да си помогнете с голяма чиния за очертаване на окръжността. Това се прави за по – хубав външен вид на десерта. Ако искате може да пропуснете това, но вашият хрупкав галет ще се получи с по – грубоват вид.
 8. Поръсете разточеното тесто с хлебната галета, без да стигате до края. По периферията на кръга трябва да ви остане около 3 сантиметра ненаръсено. 
 9. Подредете плодовете върху галетата така както пожелаете. Преди това ги измийте и отстранете костилките. Плодовете не се белят.
 10. Загънете непоръсената част от тестото навътре върху края на плодовете. Притиснете леко. Поставете оформения десерт заедно с хартията в тавичка. Това най-лесно става с придърпване в плитка тава.
 11. Разбийте белтъка и с помощта на четка намажете целия галет отгоре. Включително и плодовете. Не е нужно да се престаравате много.
 12. Поръсете цялата повърхност на десерта с кристалната захар.
 13. Изпечете вашия хрупкав галет до хрупкава коричка в предварително затоплена фурна и вентилатор на 180 градуса. В моята фурна е готов за около 30 минути. Щом придобие златист вид е готов.
 14. Готовия галет може да сервирате топъл или охладен. За още повече сладост залейте вашия галет с една супена лъжица мед. Това не е задължително, но така става още по – хубав.
 15. Сервирайте с топка сладолед.

Този десерт е хубав и на другия ден. Съхранявайте го в затворен съд на стайна температура.

Ето още една рецепта за галет по – малък като количество и два вида плодове.

Ако желаете да се насладите на още вкусни предложения и идеи се присъединете към нашата фейсбук група:  https://www.facebook.com/groups/1032452356811838/?fref