През студените дни от годината когато всички сме около масата, тази лесна туршия винаги присъства. Подходяща е като гарнитура към печено месо, суджук, кюфтета и какво ли още не… Ако има и чаша червено вино е най-добре… Но стига толкова за това. Ще ви представя една лесна и изпитана рецепта за туршия, която правя всяка година. Няма как да сгрешите и винаги се получава. Има и още едно предимство освен, че е много вкусна. Количеството на продуктите е толкова, колкото вие искате. Има само едно основно правило, което трябва да запомните! На 10 литра вода – 350 грама сол. По – надолу ще опиша какво искам да кажа.

лесна туршия

Нужните продукти за тази лесна туршия са:

  • Карфиол
  • Моркови
  • Целина 
  • Вода
  • Сол

Начин на приготвяне на вкусната, лесна туршия:

  1. Измийте карфиола. Отстранете ненужните листа и го разкъсайте на розички.
  2. Морковите обелете и ги нарежете на кръгчета.
  3. Отстранете главата от целината / тя няма да ви трябва /. Измийте стеблата / заедно с листенцата / и ги нарежете на едро.
  4. Сложете нарязаните зеленчуци в съд с капак и залейте с водата в която е разтворена солта. Ако за заливката ви трябва един литър вода, разтворете 35 грама сол, ако ви трябват два литра вода, разтворете 70 грама сол и т. н. Ако ви трябват 10 литра вода, разтворете 350 грама сол.
  5. В продължение на една седмица трябва да претакате течността в съда всеки ден. Аз използвам кофа с капак и по този начин ми е по – лесно. Вместо да претакам, всеки ден разбърквам с голяма лъжица. След около десет дни вашата лесна туршия ще е готова.

лесна туршия

Допълнение:

За по – естетичен вид може да нарежете морковите на звездички, кръгчета и др., но това не е задължително. Не слагайте зелени домати и чушки в тази лесна туршия, защото те стават готови за различно време. Не е задължително, да използвате кофа за вашите зеленчуци. Може да използвате и малко бидонче с широко гърло. Ако количеството на зеленчуците е по – голямо, след като ги залеете със солената течност, ги затиснете с нещо. Може да използвате голяма чиния, лозови клонки или каквото вие прецените. Най- отгоре сложете и един измит речен камък за още тежест. Аз използвам кофичка с вместимост 7 литра и това не се налага. В нея се побира точно една глава карфиол и два – три големи моркова. Туршията трябва да съхранявате в студено помещение.

Ако желаете да се насладите на още вкусни предложения и идеи се присъединете към нашата фейсбук група:  https://www.facebook.com/groups/1032452356811838/?fref=ts