Ако ви се похапва нещо сладичко и много вкусно, пригответе си мляко с грис. Един старомоден десерт, но в същото време – неустоим! Приготвянето му не изисква някакви специални техники и умения. С няколко прости продукта, ще получите вълшебен крем!

мляко

Нужните продукти за приготвяне на мляко с грис са:

  • 1 литър прясно мляко
  • една чаена чаша захар
  • две трети чаена чаша пшеничен грис
  • една чаена чаша вода
  • 20 грама краве масло / една супена лъжица /
  • една чаена лъжичка ванилия

Начин на приготвяне на вкусния десерт от мляко и грис:

  1. Изсипете млякото и захарта в тенджерка и сложете на котлона да заври. Не включвайте котлона на най – висока степен, за да не загори вашето мляко. Моят котлон е с девет степени. Варя моето мляко на пета или шеста. От време на време разбърквайте.
  2. Смесете водата с пшеничения грис. Разбъркайте на ръка до еднородна смес. Когато млякото закъкри изсипете получената смес от вода и грис. Изчакайте да закъкри при непрекъснато бъркане. Варете вашето мляко с грис около минута – две. Става много бързо.
  3. След като отнемете от котлона готовия крем, прибавете маслото и ванилията. Разбъркайте.
  4. Още докато вашето мляко с грис е топло, разсипете в чашки или малки купички. Изчакайте ако можете малко да се охлади и сервирайте.

мляко

мляко

мляко

Допълнение:

Чашата, която използвам е с вместимост 250 мл. Ако желаете може да гарнирате вашето мляко с грис, с лъжичка домашно сладко. Особено подходящо е сладко от ягоди.

Ако желаете да се насладите на още вкусни предложения и идеи се присъединете към нашата фейсбук група:  https://www.facebook.com/groups/1032452356811838/?fref=ts