Не сте опитвали по-вкусни малки хлебчета от тези… Изкушаващи хлебни рози… Ако само веднъж ги приготвите ще се влюбите в тях. Ако спазвате рецептата и техниката на приготвяне ще видите колко са лесни, а резултатът е отличен. Ако искате да оберете овациите на масата направете тези пухкави рози. Особено подходящи са за гости. Хем впечатляващи, хем вкусни!

%d0%b1%d0%bb%d0%be%d0%b3-1

Нужните продукти за приготвяне на хлебните рози са:

 • 300 грама брашно
 • 135 мл. прясно мляко
 • 1 яйце
 • 2 с.л. захар
 • 1 ч.л. сол
 • 7 грама суха мая
 • 60 грама масло / 30 грама за тестото плюс 30 грама за намазване на вкусните, пухкави хлебчета /

Начин на приготвяне на хлебните рози:

 1. Разделете прясното мляко на две. Затоплете много леко едната половина в микровълновата печка. Изсипете в нея маята и едната супена лъжица захар. Оставете за 5 минути да шупне.
 2. Другата половина прясно мляко смесете с другата супена лъжица захар и 30 грама от маслото. Затоплете до толкова в микровълновата печка така, че маслото да се стопи. Не трябва да завира. След като се поохлади малко прибавете към тази смес яйцето и на ръка разбъркайте.
 3. Изсипете двете млечни смеси в купата на робота и пулсирайте няколко пъти. Прибавете солта.
 4. На порции започнете да прибавяте брашното. Количеството му е точно. Получава се меко тесто.
 5. Сложете в затворен съд тестото и го оставете да втаса на топло, докато удвои обема си, за около час.
 6. Премесете втасалото тесто и разточете правоъгълник с размери около 30 на 40 сантиметра. 
 7. Намажете правоъгълника с половината от останалото масло, като преди това го разтопите. Навийте на руло. Не трябва да е стегнато.
 8. Нарежете рулото на 12 парчета / трябва да се получат с дебелина около три сантиметра /. 
 9. С четчица намажете формички за мъфини с част от останалото масло / трябва да ви остане /. Във всяко гнездо сложете по едно рулце.

рози

Сложете малките хлебни рози да втасат втори път, докато удвоят обема си, за около час. След това ги намажете с останалото масло. Изпечете ги до готовност в предварително затоплена на 180 градуса фурна и вентилатор. За около 10 минути в моята фурна са готови.

рози

рози

рози

рози

Допълнение:

Тези пухкави рози може да омесите и на ръка. Направете кладенче в брашното и изсипете течните съставки и солта вътре, както съм описала по-горе.

Ако желаете да се насладите на още вкусни предложения и идеи се присъединете към нашата фейсбук група:  https://www.facebook.com/groups/1032452356811838/?fref=ts