Розите са едни от най-красивите и най-ароматните цветя. Всички ние обичаме да отглеждаме рози, но знаем ли как да се грижим за тях? Прочетете тези лесни идеи и ще разберете.

рози

 1. Първото и най-важно нещо е да изберете такъв сорт рози, които са подходящи за вашия климат или които растат и се оглеждат в подобен.

 2. Вземете под внимание влажността, температурата, светлината и типа на почвата. Всеки вид роза има специфични изисквания и за това направете проучване преди да започнете.

 3. Розите се нуждаят най-малко от шест часа слънчева светлина, за да цъфтят силно. Те не растат в сянка, но има някои сортове като Дейвид Остин, Грация и дама на Шалот, които виреят в частична сянка.

 4. Розите предпочитат леко киселинна до богата неутрална почва. Прекалено киселинна или твърде алкална почва предизвиква хлороза или други заболявания.

 5. Почвата обикновено трябва да бъде ни прекалено тежка смес от глина, пясък и различни органични вещества.

 6. Розите обичат вода. Трябва да се поливат обилно 2-3 пъти в седмицата през горещите летни дни и веднъж седмично през останалите сезони.  Но трябва да се знае, че растението не обича застояла вода.

 7. Не засаждайте вашите рози в близост до дървета и храсти с богата и дълбока коренова система, защото корените им лесно ще смучат вода и хранителни вещества от почвата и могат да отслабят растението.

 8. Сложете няколко сантиметра мулч около розите, за да ограничите изпаряването на водата. Той също така подхранва почвата, поддържа прохладна почвата през лятото,  изолира я  през зимата и ограничава вредители и плевели.

 9. В началото на растежния сезон полейте вашите рози с 1 супена лъжица английска сол, разтворена в 3-4 литра вода- това ще засили растежа им.

 10. Резитбата също е от съществено значение, за да поддържате розите красиви и да се радвате на повече цъфтеж. Рязането се прави непосредствено преди започването на растежа им-при всеки сорт това време е индивидуално.

  Прочетете още: ↓↓

  Перфектната градина през март-април.