Тази рецепта за вкусни мекици  присъства в моята кулинарна тетрадка толкова отдавна, че дори не помня от къде съм я взела. Едно обаче знам със сигурност – това са любимите ми мекици, които често приготвям у дома. Тези мекици се приготвят лесно, бързо, не изискват някакви кулинарни умения и още нещо – докато ги пържа не пръскат. Гарантирам ви, че нито една капчица мазнина няма да излезе от тигана. Представете си да започнете деня с вкусни мекици, домашно сладко и чаша горещо кафе…

вкусни мекици

Нужните продукти за тези вкусни мекици са:

 • 250 грама кисело мляко
 • 1 чаена лъжичка сода за хляб
 • 1 яйце
 • 1 чаена лъжичка сол
 • 1 супена лъжица слънчогледово олио
 • 7 грама суха мая
 • брашно 380 грама
 • олио за пържене / не го пестете – трябва добре да покриете дъното на съда в който ще пържите /

вкусни мекици

Начинът на приготвяне на тези вкусни мекици е:

 1. Прибавете содата към киселото мляко и разбъркайте докато сместа шупне.
 2. Изсипете тази смес в купата на робота.
 3. Прибавете яйцето.
 4. Прибавете олиото и солта. Разбъркайте за миг.
 5. Прибавете маята и разбъркайте за кратко.
 6. На порции започнете да прибавяте брашното. Трябва да се получи мека, нелепнеща топка.
 7. Извадете тестото от робота.
 8. Покрийте дъното на голяма купа със стреч фолио и поставете тестото вътре. Поръсете с две щипки брашно и загърнете с висящите краища. Оставете на топло за около час за да се отпусне.
 9. Загрейте олиото в подходящ съд и с намазнени ръце откъснете малко от тестото, разтеглете и изпържете. Така докато свърши. Не включвайте котлона на най-висока степен. Моят котлон е с девет степени. Пържа на седма. Тези вкусни мекици стават много бързо. Внимавайте да не ги препържите!

вкусни мекици

Допълнение:

Към вашите вкусни мекици може да поднесете домашно сладко, мед, сирене, кисело мляко и какво ли още не… За да не се затруднявате докато пържите мекичките ги правете малки. Така ще ги оформите по-бързо и лесно. Ако нямате робот, замесете тестото на ръка. Продуктите трябва да са със стайна температура.

Ако желаете да се насладите на още вкусни предложения и идеи се присъединете към нашата фейсбук група:  https://www.facebook.com/groups/1032452356811838/?fref