Представям ви една лесна и икономична питка. Ако сте начинаещ кулинар започнете с тази рецепта. Няма как да сбъркате. Продуктите са обикновени и съм сигурна, че разполагате с тях.

икономична питка

Нужните продукти за домашната, икономична питка са:

 • 300 мл. топла вода / не трябва да е нито  много гореща, нито много топла /
 • 490 грама брашно
 • 7 грама суха мая
 • 2 супени лъжици захар
 • една и половина чаени лъжички сол
 • 4 супени лъжици олио
 • едно яйце / белтъка се слага в тестото, а жълтъка се отделя за намазване /

Начин на приготвяне на домашната, икономична питка:

 1. Изсипете маята в топлата вода.
 2. Прибавете маята и оставете тази смес да шупне за около 10 минути.
 3. Изсипете шупналата мая в купата на робота и прибавете олиото и белтъка. Разбъркайте.
 4. Прибавете солта и отново разбъркайте.
 5. На порции започнете да прибавяте брашното, докато се получи мека топка.
 6. Сложете тестото за вашата икономична питка в дълбока купа. Покрийте го със стреч фолио и го оставете да втаса за един час, докато удвои обема си. Оставете тестото на топло или във фурната и включете програмата за втасване.
 7. Покрийте дъното на форма с падащ борд и диаметър 26 см. с готварска хартия. Премесете втасалото тесто и го сложете във формата. Притеснете с ръце, докато се покрие дъното. Направете няколко прореза с нож и оставете тестото да втаса втори път за около час.
 8. Разредете с две супени лъжици жълтъка. Разбъркайте. С помощта на четчица намажете втасалата, икономична питка. Изпечете я на 180 градуса и вентилатор в предварително затоплена фурна до готовност. В моята фурна това се случва за около 20 минути.

икономична питка

икономична питка

Допълнение:

Ако нямате робот, може да омесите вашата, икономична питка на ръка. Това ще ви отнеме малко повече време. Направете кладенче в брашното и изсипете останалите съставки вътре. Трябва да получите меко, нелепнещо тесто. Всичко останало е като в описаната по-горе рецепта.

Ако желаете да се насладите на още вкусни предложения и идеи се присъединете към нашата фейсбук група:  https://www.facebook.com/groups/1032452356811838/?fref=ts