Картофени дукеси – малки картофени целувки… Красива гарнитура към печено месо, кюфтета, риба и какво ли още не. Само си представете как ще изглежда чинията с тези малки, картофени розички… Приготвят се много лесно. А и е забавно.

картофени

Нужните продукти за тези картофени дукеси са:

  • 420 грама сварени и обелени картофи
  • 50 мл. млечна, течна сметана
  • 1 яйце
  • сол

Начин на приготвяне на красивите картофени дукеси:

  1. Сварете картофите в подсолена вода / аз ги варя обелени /. След готовност ги прецедете.
  2. Пасирайте сварените картофи и прибавете сметаната. Разбъркайте и оставете сместа да се поохлади.
  3. Прибавете яйцето. Пасирайте с електрически пасатор до гладка смес. Опитайте малко от сместа. Ако има нужда от сол, посолете.
  4. Застелете дъното на тава с готварска хартия. Сипете сместа за вашите картофени дукеси в готварски пош. Шприцовайте розички с големина на голям орех. Трябва да има разстояние между тях, защото се надуват леко. Излизат около 25 картофени целувки.
  5. Изпечете в предварително затоплена фурна на 175 градуса и горещ въздух. В моята фурна са готови за 18 минути. Когато връхчетата на шприцованите, картофени розички порозовеят са готови. След като ги извадите от фурната, веднага ги отлепете от хартията. В противен случай си помогнете с малко ножче и внимателно ги отлепете.

картофени

картофени

картофени

Допълнение:

Преди да сварите картофите, ги нарежете на едри парчета с почти еднаква големина, за да може да станат готови за едно и също време. Аз режа големите картофи на две, а малките оставям цели.

Ако желаете да се насладите на още вкусни предложения и идеи се присъединете към нашата фейсбук група:  https://www.facebook.com/groups/1032452356811838/?fref=ts