Ще ви представя рецепта за една изкушаваща и много вкусна малка питка. Приготвя се лесно, понеже количеството на продуктите не е голямо. Това ще ви позволи да омесите тестото бързо, както на ръка, така и с робот. Вкусът на тази питката е неповторим. Кравето масло вложено в тестото и предава уникалност.  Може да се нахраните с нея, дори и без основно ястие. Опитайте и я пригответе.

малка питка

Нужните продукти за вкусната, малка питка са:

 • 300 грама брашно
 • 135 мл. прясно мляко
 • 1 яйце
 • 2 с.л. захар
 • 1 ч.л. сол
 • 7 грама суха мая
 • 60 грама масло / 30 грама за тестото плюс 30 грама за намазване между двата пласта и отгоре /

Начин на приготвяне на моята, малка питка:

 1. Разделете прясното мляко на две. Затоплете много леко едната половина в микровълновата печка. Изсипете в нея маята и едната супена лъжица захар. Оставете за 5 минути да шупне.
 2. Другата половина прясно мляко смесете с другата супена лъжица захар и 30 грама от маслото. Затоплете до толкова в микровълновата печка така, че маслото да се стопи. Не трябва да завира. След като се поохлади малко прибавете към тази смес яйцето и на ръка разбъркайте.
 3. Изсипете двете млечни смеси в купата на робота и пулсирайте няколко пъти. Прибавете солта.
 4. На порции започнете да прибавяте брашното. Количеството му е точно. Получава се меко тесто.
 5. Сложете в затворен съд тестото и го оставете да втаса на топло, докато удвои обема си, за около час и нещо.
 6. Премесете втасалото тесто и го разделете на две части. Всяка част разточете на кръг с диаметър около 26 см.
 7. Намажете единия кръг с половината от останалото, разтопено масло. Върху него сложете другия кръг. Разделете тестото на осем сектора. Вижте долната снимка и ще ви стане ясно. Всеки сектор усучете два или три пъти. Така оформената малка питка поставете във форма с падащ борд и диаметър на дъното 26 см. Вдигнете я заедно с хартията, за да ви е по – лесно. Оставете да втаса втори път за 50 минути.

малка питка

   Втасалата питка намажете с помощта на четка с останалото масло / да уточня пак – 30 грама има в тестото, 15 грама между двата пласта и 15 грама остава за намазване /. Изпечете до зачервяване на 180 градуса и вентилатор в предварително затоплена фурна. Аз на десетата минута покривам питката с хартия и пека още 6 – 7 минути, понеже съм нетърпелива и искам нещата да се случват бързо. Ако не искате вашата, малка питка да се зачерви прекалено много и да не я покривате с хартия, просто не включвайте вентилатора на фурната, а само горен и долен реотан.  Това обаче ще промени времето за нейното изпичане. Вие решете как да постъпите.

малка питка

малка питка

Ако желаете да се насладите на още вкусни предложения и идеи се присъединете към нашата фейсбук група:  https://www.facebook.com/groups/1032452356811838/?fref