Колкото и да се старая да опиша вкуса на моята мока панакота, няма да мога… Това наистина е вълшебство от мляко, сметана и кафе! Трябва просто да приготвите този неустоим десерт и да опитате. Десертът се прави лесно и за нула време. Няма да се задържате дълго в кухнята, понеже цялата работа я върши хладилника. Прави се бързо, но за да го опитате трябва да изчакате. Няма как. Трябва да се стегне и охлади. Ако искате да впечатлите вашите близки, поднесете тази мока панакота на масата. Не само ще оберете овациите, но и ще се насладите на един великолепен десерт за ценители.

мока панакота

Нужните продукти за моята мока панакота са:

 • 900 мл. прясно мляко
 • 200 мл. неподсладена, течна, млечна сметана / В никакъв случай не купувайте друг вид сметана. Тази, която не е животинска не става. /
 • една чаена чаша захар
 • три супени лъжици разтворимо кафе / по ваш избор /
 • три пакетчета желатин / 30 грама / – за това количество не е много
 • една чаена лъжичка ванилия

мока панакота

Начин на приготвяне на моята мока панакота:

 1. Изсипете прясното мляко и сметаната в подходяща тенджера. Ако е с незалепващо покритие е най – добре. Сложете тенджерата на котлона, за да се загрее течността. Не го включвайте на най – високата степен. 
 2. След около две минути прибавете захарта. Разбъркайте докато сместа стане гореща и захарта се разтопи. Не трябва да завира.
 3. Отнемете тенджерката от котлона и прибавете разтворимото кафе. Бъркайте до тогава, докато се разтвори напълно. Не трябва да има черни точици. Става бързо. Не се изискват много усилия.
 4. Прибавете ванилията и отново разбъркайте. Прибавете желатина, който сте подготвили предварително според указанието на опаковката. Разбъркайте отново.
 5. Изсипете сместа за вашата панакота в подходяща форма, като преди това я облеете със студена вода. Ако формата не може да побере цялото количество, разсипете останалото в малки чашки.
 6. След като десертът леко се поохлади, го поставете в хладилника за около 4 – 5 часа за да се стегне. Аз го правя от вечерта за другия ден.
 7. Охладената мока панакота потопете в по – голям съд с гореща вода за около две, три минути зедно с формата. Внимавайте да не попадне вода по десерта. Обърнете в поднос.

Тази мока панакота може да поднесете в чашки, ако се притеснявате, че няма да може да я извадите от формата. Ако така сте решили да поднесете десерта, намалете количеството на желатина с 10 грама. По желание може да украсите с бита сметана и плодове.

Ето още един вкусен десерт с желатин

Ако желаете да се насладите на още вкусни предложения и идеи се присъединете към нашата фейсбук група:  https://www.facebook.com/groups/1032452356811838/?fref