Бахур – или много го обичате или не. Средно положение няма. Аз съм от първите. Уверявам ви обаче, че ако не сте любител на домашния бахур и го приготвите по този начин, който ви предлагам ще минете в моя отбор.Този бахур няма нищо общо с този, който  купувате от магазина. Затова си го пригответе в къщи. Ако успеете да си набавите нужните продукти не е трудно и ще се справите.

домашна кървавица

Нужните продукти за приготвяне на домашен бахур са:

 • килограм и половина черва
 • 1 килограм свинска плешка
 • 2 свински бузи
 • 1 сърце
 • половин килограм черен дроб
 • половин килограм бял дроб
 • една и половина каф. чашки ориз
 • 2 с. л. чубрица, 1 с.л. черен пипер, 2 с.л. сол, 2 стръка праз

Начин на приготвяне на домашния бахур:

 1. Измийте хубаво червата отвън и отвътре. Обърнете ги ако трябва няколко пъти. Докато ги миете е желателно да ги натриете със сол. После изплакнете червата от солта.
 2. Накълцайте много ситно ( може и да смелите с едрата решетка ) плешката, бузите, сърцето и двата вида дроб.
 3. Прибавете ситно нарязания праз.
 4. Прибавете ориза.
 5. Прибавете останалите подправки и омесете докато се получи еднородна смес.
 6. Напълнете червата ( не претъпквайте ). Двата края завържете с памучен конец.
 7. Надупчете напълнените черва на няколко места с дебела игла. Поставете ги върху решетка в  голяма тенджера. Залейте ги с вода. Ако искате може да добавите една чаена лъжичка сол. Затиснете вашия бахур с чиния и похлупете с капака. Сложете тенджерата на котлона и го сварете. Много важно е да знаете, че трябва само да къкри. Моят котлон е с девет степени и варя на две. Варете точно два часа.

домашна кървавица

домашна кървавица

Допълнение:

Вашият бахур, ще бъде също толкова вкусен ако не слагате праз. Ще се получи и ако замените черния дроб с бял. Лично за мен почти няма разлика във вкуса. У дома я приготвяме и по двата начина.

 

Ако желаете да се насладите на още вкусни предложения и идеи се присъединете към нашата фейсбук група:  https://www.facebook.com/groups/1032452356811838/?fr=tef