Какво може да се каже за една саздърма купена от магазина… Нищо. Ако си я приготвите обаче в къщи и тя се превърне в домашна саздърма, може да се каже много. Тогава тя се превръща в невероятно вкусно мезе или основно ядене. С нея може да си направите сандвич, да я добавите към бъркани яйца и какво ли още не. Тази домашна саздърма ухае приятно и е с правилната консистенция. И най – важното – знаете какво има вътре!

домашна създарма

Нужните продукти за вкусната, домашна саздърма са:

 • три и половина килограма шилешко месо
 • 20 грама черен пипер / не трябва да е смлян /
 • 20 грама бахар
 • 6 дафинови листа
 • 2 с. л. сол

Начин на приготвяне на вкусната, домашна саздърма.

 1. Измийте месото. Нарежете го на парчета. Наредете ги плътно едно до друго в тенджера под налягане. Добавете черния пипер, бахара и дафиновия лист.
 2. Залейте месото с минерална вода, колкото да се покрие. Не повече от два сантиметра. Посолете. 
 3. След като заври намалете котлона до минимум. Трябва само да къкри. Моят котлон е с девет степени и варя месото на две и половина.Така оставете да къкри два часа.
 4. Извадете месото от тенджерата и го обезкостете. Не го режете на малки парчета. Отстранете бахара, черния пипер и дафиновия лист. Дори и да остане някое черно пиперче не е фатално. Това, което остава в тенджерата не го изхвърляйте. Поставете тенджерата с течността в друг по – голям съд пълен с вода и лед. Така по метода на охлаждането, маста ще остане отгоре. Това ще се случи за няколко часа.
 5. Когато мазнината се отдели и придобие полутвърда консистенция, отделете половината. Всичко останало вече изхвърлете. То не ви трябва.
 6. Сложете отделената мазнина в дълбока тенджера и я загрейте. В нея запържете обезкостеното месо за около 5 минути. Отново сложете в по-голям съд с вода и лед. Изчакайте докато мазнината стане ПОЛУТВЪРДА. Разбъркайте, докато хубаво се смеси с месото.
 7. Застелете дъното на формите ( аз използвам форми за кекс ) които сте избрали за вашата, домашна саздърма със стреч фолио така, че краищата да висят. Изсипете вътре месото и го притиснете добре. Загърнете висящите краища и поставете формите в хладилника за поне 6 часа.

домашна създарма

Допълнение:

Рецептата за тази домашна саздърма може да се изпълни не само с шилешко месо. Може да използвате 50 процента овче или шилешко плюс 50 процента телешко месо.

Ако желаете да се насладите на още вкусни предложения и идеи се присъединете към нашата фейсбук група:  https://www.facebook.com/groups/1032452356811838/?fref=ts