Този карамелен сладкиш е любим на моето семейство. Приготвям го често. Продуктите са обикновени, а се получава нещо много, много вкусно. Лесен е и е подходящ за всеки сезон от годината. Ако обичате сиропирани сладкиши сте на правилното място. 

карамелен сладкиш

Нужните продукти за вкусния, карамелен сладкиш с ябълки са:

 • 3 яйца
 • една и половина чаени чаши захар  / половин чаша е за карамела, а една чаша е за тестото /
 • 125 грама краве масло
 • 1 чаена чаша брашно
 • 4 ябълки
 • 1 бакпулвер
 • една чаена чаша вода / за карамеления сироп /

Начин на приготвяне на вкусния, карамелен сладкиш:

 1. Изсипете половин чаша захар в тавата в която ще печете вашия, карамелен сладкиш.
 2. Нарежете маслото на парченца и го прибавете към захарта в тавичката.
 3. Сложете тавата със захарта и маслото върху горещ котлон. С дървена лъжица внимателно започнете да разбърквате, докато се карамелизира захарта, но без да прегаря. В същност се получава карамелена каша. Това да не ви притеснява. Така трябва. След като получите това отнемете тавата от котлона. Не се изкушавайте да опитате. Ще се изгорите.
 4. Разбийте яйцата с останалата / 1 чаена чаша / захар, до побеляване.
 5. Смесете брашното с бакпулвера и го прибавете на порции към яйчената смес. Ще се получи смес като за кекс, но малко по-гъста.
 6. Обелете и почистете ябълките. Нарежете ги на резени и ги подредете върху карамела в тавичката.
 7. Залейте ябълките с тестото. Внимателно го разпределете върху ябълките с помощта на лъжица.
 8. Изпечете вашия карамелен сладкиш на 180 градуса и вентилатор в предварително затоплена фурна. Когато придобие златист вид е готов. В моята фурна за около 25 минути е готов, но всички фурни са различни.  Този десерт си личи кога е готов само по вида му. 
 9. След като извадите вашия, карамелен сладкиш от фурната, веднага го обърнете в друг по-голям съд или поднос.
 10. По дъното на тавата остава част от карамела. Залейте този карамел с водата и сложете тавата отново върху горещ котлон, докато карамела се разтопи. Не усилвайте котлона на най-високата степен. С получения сироп залейте изпечения, карамелен сладкиш без да изчаквате.
 11. Оставете за малко десерта да се охлади и вече може да опитате.

карамелен сладкиш

карамелен сладкиш

Допълнение:

Чашата, която използвам е с вместимост 250 мл. Сортът на ябълките е без значение. Използвайте такива, каквито обичате най-много. Размерът на моята тава, която съм използвала е 20 на 30 сантиметра, но може да използвате и кръгла, стандартна тава. Ако е тефлонова още по-добре.

Ако желаете да се насладите на още вкусни предложения и идеи се присъединете към нашата фейсбук група:  https://www.facebook.com/groups/1032452356811838/?fref