Ще споделя с вас рецепта за лесна питка, която може да правите всеки ден. Оформя се за нула време и е много, много вкусна. Продуктите са обикновени, количеството им не е голямо и няма да се затрудните при месенето. За още по – лесно и бързо може да използвате робот. Направете тази лесна питка! Няма нищо по – хубаво от аромата на пресен хляб!

лесна питка

Нужните продукти за моята лесна питка са:

 • 150 мл. топла вода / топла, а не гореща /
 • една и половина чаени лъжички захар
 • едно пакетче от 7 грама, суха мая
 • една трета чаена чаша кисело мляко / отмерете го точно /
 • 50 мл. слънчогледово олио
 • 400 грама брашно
 • една чаена лъжичка сол
 • една чаена лъжичка кисело мляко плюс една чаена лъжичка слънчогледово олио за намазване на питката преди печене

лесна питка

Начин на приготвяне на моята лесна питка:

 1. Прибавете маята и захарта към топлата вода. Разбъркайте и оставете за около пет минути, докато шупне. Изсипете шупналата мая в купата на робота.
 2. Прибавете киселото мляко, солта и олиото. Разбъркайте докато се смесят добре.
 3. На порции започнете да прибавяте брашното при пуснати бъркалки. Ще се получи мека топка.
 4. Застелете дъното на голяма купа със стреч фолио, така, че краищата да висят. Леко намазнете дъното с малко олио и поставете тестото. Намазнете леко с олио и неговата повърхност. Загърнете с висящите краища и оставете съда с тестото на топло, докато удвои обема си. Може да използвате и фурната, като я включите на програма втасване. Аз правя така.
 5. Размесете втасалото тесто за кратко. Ако ви лепне може да добавите една, две супени лъжици брашно. Направете топка. 
 6. Покрийте дъното на тава с готварска хартия. Диаметърът на дъното на моята тавичка е 24 сантиметра. Поставете тестото по средата и го преплескайте с ръце, докато стигне до стените на съда. Направете няколко разреза с остър нож и оставете вашата лесна питка да втаса отново за около 40 минути.
 7. Смесете една чаена лъжичка кисело мляко с една чаена лъжичка олио и намажете втасалата питка.
 8. Изпечете вкусната лесна питка на 180 градуса и вентилатор. Фурната затоплете предварително. За около 24 минути е готова.

лесна питка

Ето още една рецепта за вкусна питка.

Ако желаете да се насладите на още вкусни предложения и идеи се присъединете към нашата фейсбук група:  https://www.facebook.com/groups/1032452356811838/?fref