Поачи – вкусни хлебчета, които се приготвят много бързо и могат да заменят хляба за закуска, обяд или вечеря. В Истанбул се продават почти на всеки ъгъл. Те са традиционни за кухнята на нашата южна съседка. Ако искате да поднесете домашен хляб на вашите близки, а нямате много време сте на правилното място. Времето, което е нужно за приготвянето и опичането на тези поачи е не повече от 35 минути. Ще се справите! Лесно е.

поачи

Нужните продукти за бързите поачи са:

 • 2 яйца / размер L / без един жълтък за намазване на стайна температура
 • една чаена чаша гъсто, кисело мляко на стайна температура
 • едно пакетче бакпулвер
 • 100 мл. слънчогледово олио
 • една чаена лъжичка сол
 • 410 грама брашно / постарайте се да не слагате повече – количеството е точно /

поачи

Начин на приготвяне на вкусните поачи:

 1. В купата на робота сложете яйцата, киселото мляко, солта и олиото. Разбъркайте.
 2. Размесете бакпулвера и брашното в отделна купа. Започнете малко по малко да прибавяте тази смес към течните съставки и да разбърквате. Количеството на брашното е точно. Желателно е да не прибавяте допълнително. Ще се получи мека топка.
 3. Така оформеното тесто разделете на 8 или 12 топки. Ако пожелаете вашите поачи да са по – големи и решите да са осем на брой при печене ще се разпукат леко. Това разбира се не е проблем. Важен е вкусът. Ако разделите тестото на 12 вероятността да се разпукат е по – малка. Вие решете как да постъпите. Подредете оформените топки в правоъгълната тава на фурната, на разстояние една от друга. Преди това покрийте дъното с готварска, незалепваща хартия. Ако имате от кафявата още по – добре. Аз винаги използвам такава.
 4. Разбийте отделения жълтък с три супени лъжици вода и намажете вашите поачи. 
 5. Изпечете ги на 180 градуса и вентилатор в предварително затоплена фурна. След около 17 минути ще бъдат готови. Не ги препичайте. Трябва да са мекички.

поачи

Ето още една рецепта за поачи, но този път с мая.

Ако желаете да се насладите на още вкусни предложения и идеи се присъединете към нашата фейсбук група:  https://www.facebook.com/groups/1032452356811838/?fref