Няма да навлизам в дълги описания за това, колко са вкусни тези турски поачи. Има много рецепти за тях, но това е истинската, автентичната. Ако решите да ги приготвите, спазвайте точното количество на продуктите, които ще посоча. Не добавяйте нищо на око. Включително и брашното. Гарантирам, че ще се справите!

турски поачи

Нужните продукти за приготвяне на автентичните, турски поачи са:

 • 100 мл. вода
 • 1 пакетче от 7 грама суха мая
 • 125 грама краве масло
 • 50 мл. слънчогледово олио
 • 2 чаени лъжички захар
 • 1 чаена лъжичка сол
 • 1 яйце
 • две и половина чаени чаши плюс една супена лъжица брашно
 • 1 жълтък за намазване

турски поачи

Начин на приготвяне на автентичните, турски поачи:

 1. Затоплете водата и изсипете в нея маята и захарта. Оставете тази смес за около пет минути на топло, докато се активира маята. Водата трябва да е топла, а не гореща. Това направете в съда, в който ще месите за да не миете излишно много след това.
 2. Добавете яйцето.
 3. Към горната смес добавете олиото и разбъркайте.
 4. Разтопете маслото и го прибавете към горните продукти. То също трябва да е топло, а не горещо. Разбъркайте.
 5. Прибавете половината брашно и разбъркайте с помощта на вилица. Тук е моментът в който трябва да добавите солта, за да не влиза в пряко съприкосновение с маята.
 6. Прибавете останалото брашно и замесете с ръце. Ще се получи много мазно и меко тесто, но така трябва да бъде. Въпреки това тестото няма да лепне. Не добавяйте допълнително количество брашно! Не си мислете, че мазнината е много. Точна е. 
 7. Поставете тестото в купа. Покрийте го с фолио или найлонов плик и го оставете на топло да втаса докато удвои обема си. Това ще се случи за около час. Докато втасва ще забележите мазнина около него. Така трябва да бъде.
 8. Премесете втасалото тесто за кратко. Не се добавя брашно. Няма да лепне. Разделете го на 8 части. Всяка част оформете на топка. Получават се с големина на мандарина. Всяка топка преплескайте с длани. Все едно правите кюфте. Така оформените турски поачи подредете на разстояние в тавата на вашата фурна. Преди това застелете дъното с хартия за печене. Оставете ги за 15 минути /не повече/ да втасат повторно.
 9. Намажете поачите с разбит жълтък без да го разреждате с каквото и да е. С помощта на вилица направете кръстовидна шарка.
 10. Изпечете вашите турски поачи на 175 градуса и вентилатор в предварително затоплена фурна. Щом се оцветят в тъмно златисто са готови. В моята фурна са готови точно за 14 минути, но всяка фурна е различна.

турски поачи

Чашата, която използвам е с вместимост 250 мл.

Ако бързате замесете тестото с помощта на робот или миксер с бъркалките за тесто. Аз правя така.

Ето още една рецепта за бързи поачи. Вкусът им обаче е различен.

Ако желаете да се насладите на още вкусни предложения и идеи се присъединете към нашата фейсбук група:  https://www.facebook.com/groups/1032452356811838/?fref

Красиви бижута и подаръци може да поръчате тук. Харесайте страничката!