Не съм сигурна дали салата е точната дума, но знам, че това е изискано предястие, поднесено в хрупкава кошничка от кашкавал. Ястие, което е подходящо за гости или празник. Салатата и кошничката от кашкавал се приготвят предварително и по този начин няма да има излишно суетене при сервирането. 

кашкавал

Нужните продукти за салата в кошничка от кашкавал са:

 • 1 килограм картофи (не повече)
 • 150 грама шунка
 • 200 грама майонеза
 • 3 броя яйца (твърдо сварени)
 • сол на вкус
 • по 50 грама кашкавал за всяка кошничка (в зависимост от броя на хората)

Начин на приготвяне на предястието в кошничката от кашкавал:

 1. Настържете на едро вашия кашкавал. Разделете го на части от по 50 грама. Загрейте тефлонов тиган и покрийте дъното с порцията кашкавал. Когато краищата покафенеят бързо и внимателно отлепете с помощта на готварска шпакличка и сложете върху дъното на чаша. Краищата ще провиснат и така ще се получи красива дантелена кошничка от кашкавал. Така постъпете с всички порции кашкавал. Оставете кошничките да изстинат и да се втвърдят напълно. 
 2. Обелете и сварете в подсолена вода картофите. За да станат по-бързо, след като ги обеля и измия, аз ги нарязвам на кубчета със страна около 1 сантиметър. След като водата заври ги пускам внимателно и на шестата минута са готови. (Все пак ги опитайте. Всеки сорт е различен.) Не ги разварявайте, за да не стават на каша след като ги смесите с другите съставки. След готовност прехвърлете картофите в гевгир, отцедете ги и охладете. 
 3. Нарежете на шунката и яйцата на малки парченца. Прибавете ги към картофите. 
 4. Добавете майонезата и внимателно разбъркайте до еднородна смес. Ако е нужно още малко сол-добавете. 
 5. Разсипете яйчената салата в охладените кошнички от кашкавал. Украсете с листенце магданоз и сервирайте. 

кашкавал

Допълнение:  Не е нужно да прибавяте допълнително други продукти към салатата. В съчетание със солената кошничка от кашкавал тези съставки са напълно достатъчни. 

Бон Апети !

Ако желаете да се насладите на още вкусни предложения и идеи се присъединете към нашата фейсбук група:  https://www.facebook.com/groups/1032452356811838/?fref