Винаги когато искам да укажа моето уважение към някой и да му поднеса подарък, приготвям тази сплетена питка. Кой няма да се зарадва на това, когато си вложил любов и старание? Тази сплетена питка приготвям и когато искам да почерпя с нещо вкусно за здраве и берекет. Трябва ви само купичка мед за сладост. Питката не е голяма, приготвя се лесно и рецептата е безотказна. Може да омесите на ръка или да използвате робот.

сплетена питка

 

Нужните продукти за моята сплетена питка са:

 

 • 150 мл. топла вода / топла, а не гореща /
 • една и половина чаени лъжички захар
 • едно пакетче от 7 грама, суха мая
 • една трета чаена чаша кисело мляко / отмерете го точно /
 • 50 мл. слънчогледово олио
 • 370 грама брашно
 • една чаена лъжичка сол
 • един жълтък за намазване на вкусната, сплетена питка преди печене

сплетена питка

Начин на приготвяне на моята сплетена питка:

 1. Прибавете маята и захарта към топлата вода. Разбъркайте и оставете за около пет минути, докато шупне. Изсипете шупналата мая в купата на робота.
 2. Прибавете киселото мляко, солта и олиото. Разбъркайте докато се смесят добре.
 3. На порции започнете да прибавяте брашното при пуснати бъркалки. Ще се получи мека топка.
 4. Застелете дъното на голяма купа със стреч фолио, така, че краищата да висят. Леко намазнете дъното с малко олио и поставете тестото. Намазнете леко с олио и неговата повърхност. Загърнете с висящите краища и оставете съда с тестото на топло, докато удвои обема си. Може да използвате и фурната, като я включите на програма втасване. Аз правя така.
 5. Размесете втасалото тесто за кратко. Ако ви лепне може да добавите една, две супени лъжици брашно. Направете топка. Отделете две трети от нея, разточете елипса и направете плетеница. От останалото тесто направете две топки. Една по – голяма за център на питката и една по – малка, която се поставя между двата края на плетеницата. Оставете за около 40 минути да втаса отново. Използвайте тава с диаметър 22 – 23 см. Дъното покрийте с готварска хартия.
 6. Втасалата сплетена питка намажете с жълтък, разреден с 4- 5 с.л. вода. Използвайте четка. Изпечете на 180 градуса и вентилатор в предварително, затоплена фурна. За около 24 минути е готова, но всяка фурна е различна. Когато придобие златист загар е готова. Изчакайте леко да се поохлади и я извадете от тавата. 

Оформянето на плетеницата става по този начин:

сплетена питка

сплетена питка

Ето още една рецепта за вкусна питка.

Ако желаете да се насладите на още вкусни предложения и идеи се присъединете към нашата фейсбук група:  https://www.facebook.com/groups/1032452356811838/?fref=ts