Турски соленки – невероятно вкусни! Трябва да призная, че това са моите любими соленки. Мога да ги ям всеки ден и няма да ми омръзне. Ако искате да приготвите нещо което да се хареса на всички ги пригответе. Подходящи са за закуска, почерпка или за похапване пред телевизора с чаша чай или кафе. Невероятни са. Често обичам да казвам, че има рецепти, които наистина са уникални. Тази е една от тях. За да се уверите трябва просто да отделите малко време и да ги направите. Доставете си това кулинарно удоволствие!

Преди да започна да пиша рецептата искам да направя едно уточнение. Ще ви се стори, че мазнината за тестото е много, но не е. Точно тя прави тези турски соленки крехки и в същото време меки. Още нещо – тестото не втасва. Не се учудвайте. Така трябва.

турски соленки

Нужните продукти за вкусните, турски соленки са:

 • 250 мл.  топло, прясно мляко
 • едно пакетче суха мая / от 7 грама /
 • 2 супени лъжици захар
 • 2 яйца без един жълтък за намазване / яйцата трябва да са със стайна температура /
 • една чаена лъжичка сол
 • 125 грама краве масло / разтопено /
 • 230 мл. слънчогледово олио
 • 600 грама брашно
 • 125 грама сирене по избор

турски соленки

Начин на приготвяне на вкусните, турски соленки:

 1. Изсипете маята, захарта и две супени лъжици от брашното в топлото прясно мляко. Оставете тази смес за 10 минути на топло. След това я изсипете в купата на робота. Разбъркайте за съвсем кратко.
 2. Прибавете двете яйца /без един жълтък/ и солта. Отново разбъркайте за кратко.
 3. Разтопете маслото и го смесете със слънчогледовото олио. След това изсипете на струйка мазнината при пуснати бъркалки за тесто.
 4. Започнете да прибавяте брашното малко по малко. Ще се получи меко, нелепнещо тесто. Много приятно на пипане. Мазничко. Постарайте се да не добавяте повече брашно.
 5. Разделете тестото на 30 парченца / топчици, колкото голям орех /. Всяка топчица преплескайте на дланта си. Сложете малко сиренце и затворете с пръсти. Придайте на соленките форма на бейзболна топка. Подредете вашите турски соленки с ръбчето надолу в тава, дъното на която сте покрили с готварска хартия. Ако трябва използвайте две тави. Между соленките оставяйте разстояние. Надуват се.
 6. Разбийте отделения жълтък с две – три супени лъжици вода и намажете соленките. За да им придадете по – хубав външен вид, както са традиционните може леко да ги притиснете с вилица. 
 7. Изпечете вашите турски соленки на 190 градуса в предварително затоплена фурна. За около 16 минути в моята фурна са готови, но всяка фурна е различна. Наблюдавайте ги и не ги препичайте.

турски соленки

Допълнение:

След като готовите, турски соленки изстинат, ги съхранявайте в затворен съд или найлонов плик. Ако нямате робот замесете тестото на ръка по стандартния начин. Това ще ви отнеме повече време, но за сметка на това ще се насладите на допира с него.

Ако желаете да се насладите на още вкусни предложения и идеи се присъединете към нашата фейсбук група:  https://www.facebook.com/groups/1032452356811838/?fref

Ако желаете красиво бижу за вас или за подарък, харесайте страничката от линка: https://www.facebook.com/grivnaperla/?modal=admin_todo_tour