Всеки кулинар си има свои малки тайни за тестото. Ще ви предложа една изпитана рецепта за вълшебно тесто от което може да направите всичко. Ще се опитам предварително да отговоря на всички въпроси, които ще си зададете след като прочетете рецептата. Една от съставките за това вълшебно тесто е трапезна майонеза. Не се учудвайте дали тя е подходяща, защото реално тя се приготвя от мазнина и жълтъци. Когато приготвям това тесто, аз винаги ползвам готова – такава от магазина. Специално за тази рецепта не си струва вие да правите такава, защото няма смисъл. Плюс това готовата майонеза е леко солена и рецептата е съобразена с това. Пиша това, защото на някои от вас солта може да се стори малко като количество, но не е. Въпреки това когато аз приготвям солени изделия увеличавам солта с половин чаена лъжичка, а когато използвам това вълшебно тесто за сладки, я премахвам напълно. Ето защо ви съветвам първия път когато го приготвяте да спазите рецептата точно, а след това вече ако искате може да промените нещо по ваш вкус. 

вълшебно тесто

Нужните продукти за това вълшебно тесто са:

  • 125 мл. вода
  • 125 мл. прясно мляко
  • 3 чаени лъжички захар
  • половин чаена лъжичка сол
  • 7 грама суха мая
  • 150 грама трапезна майонеза по избор
  • 520 грама брашно

Начин на приготвяне на моето вълшебно тесто:

  1. Смесете водата и прясното мляко в купичка и ги затоплете в микровълновата фурна за секунди. Трябва течността да стане топла, а не гореща. 
  2. Прибавете към горната смес захарта и две супени лъжици брашно. Разбъркайте и оставете за 10 минути на топло, докато маята шупне.
  3. В купата на робота изсипете шупналата мая и разбъркайте за секунда, две.
  4. Прибавете солта и майонезета и отново разбъркайте за две три секунди до еднородна смес.
  5. На части започнете да прибавяте брашното при пуснати бъркалки до получаване на мека топка. Не е нужно да разбърквате много.
  6. Поставете тестото в намазнена купа, покрийте го със стреч фолио и го оставете да втаса на топло. Може да използвате и фурната, като я включите на програма втасване. За около час то ще удвои размера си.
  7. Втасалото тесто премесете за кратко и от тук нататък сте вие. Пригответе това, което искате, оставете го да втаса повторно и изпечете на 180 градуса и вентилатор в предварително затоплена фурна до готовност.

От това вълшебно тесто може да направите питка. Преди да я изпечете намажете с разреден жълтък с малко вода или само с чаена лъжичка кисело мляко.

Може да приготвите кифлички със солен пълнеж от сирене или мек колбас.

Може да приготвите кравай и какво ли още не… Стига пълнежът да не е воднист.

Ако правите със сладък пълнеж /локум/, намажете изделието с разреден жълтък и поръсете със захар преди да изпечете. 

Аз обикновено от половината вълшебно тесто правя питка, а от другата половина кифлички с пълнеж. Така изненадата за вашите близки е двойна.

Приятен апетит на всички, които ще опитат!

Ако желаете да се насладите на още вкусни предложения и идеи се присъединете към нашата фейсбук група:  https://www.facebook.com/groups/1032452356811838/?fref