Рецептата за тази майонезена питка е впечатляваща със своята простота. При това винаги се получава и няма как да сбъркате. Ако искате да поднесете домашен и много вкусен хляб на трапезата сте попаднали на правилното място. Питката е мека като памук и с тънка коричка. Може да се наядете само с нея. Ако има като допълнение масло и шарена сол е фантастично. Доставете си малко радост и пригответе тази майонезена питка.

 

Нужните продукти за вкусната, майонезена питка са:

 • 100 грама трапезна майонеза
 • 7 грама суха мая
 • 100 мл. вода
 • 100 мл. прясно мляко
 • една чаена лъжичка захар
 • половин чаена лъжичка сол
 • 400 грама брашно
 • един жълтък за намазване на питката преди печене

майонезена питка

Начин на приготвяне на пухкавата, майонезена питка:

 1. Смесете водата и прясното мляко. Затоплете ги леко в микровълновата фурна. Не трябва да завират, а само да се затоплят.
 2. Прибавете към горната смес маята, захарта и една супена лъжица брашно. Разбъркайте и изчакайте 10 минути, докато сместа шупне.
 3. Изсипете сместа с маята в купата на робота. Разбъркайте за секунди.
 4. Прибавете мойонезата и солта. Отново разбъркайте за кратко.
 5. Започнете на порции да прибавяте брашното. Ще се получи мека нелепнеща топка. Много приятна на пипане.
 6. Покрийте дълбока купа със стреч фолио. Намазнете леко навсякъде с малко олио и сложете тестото вътре. Загърнете с висящите краища и оставете тестото на топло докато удвои обема си. Може да използвате и фурната на програма втасване. Тестото удвоява обема си за по – малко от час.
 7. Втасалото тесто премесете за кратко. Поставете го в тавичка с диаметър 25 – 26 сантиметра. Преплескайте с ръце, направете няколко разреза с нож и отново го оставете да втасва за около 40 минути. Пропуснах да кажа, че дъното на тавичката трябва да е покрито с готварска хартия.
 8. Втасалата, майонезена питка намажете с разбит жълтък. Ако искате да не потъмнява много коричката, разредете жълтъка с три супени лъжици вода.
 9. Загрейте предварително вашата фурна на 180 градуса и вентилатор. Изпечете питката. В моята фурна за 21 минути е готова. Не я препичайте. Наблюдавайте я.

майонезена питка

майонезена питка

Допълнение:

Ако нямате робот, замесете вашата майонезена питка по стандартния начин. Това ще ви отнеме повече време, но за сметка на това ще се насладите на допира с тестото.

Ето още една рецепта за лесна и вкусна питка.

Ако желаете да се насладите на още вкусни предложения и идеи се присъединете към нашата фейсбук група:  https://www.facebook.com/groups/1032452356811838/?fref