Тази рецепта е за моментите когато искате да се насладите на един студен, домашен сок и да изпитате удоволствието от неговия натурален вкус. Приготвя се лесно и горещо ви го препоръчвам. Без консерванти, без излишни оцветители. Запазете хубавото настроение с този домашен сок от къпини. Почерпете и приятелите си. Всички ще са доволни.

домашен сок

Нужните продукти за вкусния домашен сок от къпини са:

 • един килограм пресни къпини 
 • 300 грама захар
 • два литра вода / винаги правя този домашен сок с минерална /

Начин на приготвяне на вкусния домашен сок от къпини:

 1. Измийте къпините. Най – лесно това става ако напълните голяма тенджера с вода. След това внимателно ги изсипете вътре и ги оставете така за 10 минути. Разбъркайте ги един, два пъти. Ако случайно има такива които не са хубави ще изплуват на повърхността на водата. Отстранете ги. 
 2. Поставете измитите къпини в тенджерата, в която ще варите вашия домашен сок.
 3. С преса за картофи ги понатиснете няколко пъти за да се разпукат.
 4. Залейте къпините с два литра минерална вода.
 5. Прибавете захарта. Разбъркайте.
 6. Поставете тенджерата на котлона и го включете на не много висока степен. Щом течността закъкри, засечете десет минути и вашият домашен сок е почти готов. Махнете тенджерата от котлона. Ако евентуално се появи пяна я отстранете, макар, че такава почти няма.
 7. Оставете тенджерата с плода на хладно, докато сокът се охлади.
 8. Прецедете изстиналия домашен сок през тензухена кърпа. Ще се оцвети, но няма страшно – ще се изпере. Оставете сока да се охлади в хладилника.

Ако искате да издържи по – дълго време, го стерилизирайте за пет минути. Ако искате вместо сок да направите сироп, увеличете захарта двойно и отново стерилизирайте за същото време. Ако сте избрали този вариант преди консумация трябва да разредите с малко вода според вашия вкус. Запазете вкуса на лятото!

домашен сок

Ако искате да си приготвите сок от малини и не знаете как, прочетете тази рецепта.

Ако желаете да се насладите на още вкусни предложения и идеи се присъединете към нашата фейсбук група:  https://www.facebook.com/groups/1032452356811838/?fref