За нас Българите е традиция за всеки хубав повод да се меси питка. Предлагам ви друг вариант за малки хлебчета във вид на цветя. Те са не само много вкусни, но и с ефектен външен вид. Рецептата за тестото е моя и гарантирам за нея. Оформянето също е като детска игра. По – надолу ще покажа. Ако искате да се позабавлявате, направете тези красиви и пухкави хлебчета. Внасят настроение и всички много ще ги харесат!

хлебчета

Нужните продукти за моите хлебчета цветя са:

 • 150 мл. прясно мляко
 • 150 мл. вода
 • едно пакетче суха мая от 7 грама
 • 50 мл. слънчогледово олио
 • две чаени чаши и три четвърти брашно
 • 2 чаени лъжички захар
 • една чаена лъжичка сол
 • един жълтък за намазване на малките хлебчета преди печене
 • макови семенца за поръсване / за тичинката на цветенцето /

хлебчета

Начин на приготвяне на вкусните хлебчета цветя:

 1. Смесете водата и прясното мляко и ги затоплете.
 2. Прибавете маята и захарта. Оставете сместа за 5 – 10 минути, докато се активира маята.
 3. Излейте тази смес в купата на робота.
 4. Прибавете олиото и солта. Разбъркайте за кратко.
 5. Започнете на порции да прибавяте брашното. Ще се получи мека топка. Постарайте се да не прибавяте повече брашно от дозировката. Ако нямате робот, замесете по стандартния начин. Направете кладенче в брашното и изсипете вътре останалите съставки.
 6. Леко намазнете тестото с олио и го сложете в найлонова торбичка, а след това в купа. Оставете го на топло докато удвои обема си. Това ще се случи за около час.
 7. Премесете на „две на три“ втасалото тесто и разточете кора с дебелина около сантиметър. С метален ринг или чаша изрежете кръгчета и оформете цветенцата. Моят ринг е с диаметър около 7 сантиметра. Излизат 12 броя. След това с резачка за ябълки притиснете и оформете. Тестото около кръгчетата разточете втори път и направете още цветенца. Така докато свърши. Ако ви лепне си помагайте с допълнително брашно.
 8. Подредете на разстояние едно от друго оформените хлебчета в тава, която предварително сте застлали с хартия. Ще са ви нужни две големи правоъгълни тави.  Така няма да се слепят едно с друго.
 9. Разбийте жълтъка с три, четири лъжици вода и намажете хлебчетата. Средата поръсете с черните семенца. Изпечете ги в предварително, загрята на 180 градуса и вентилатор фурна. Може и без. Когато се зачервят са готови. С вентилатор това става за 14 минути. Не ги препичайте за да станат пухкави и меки.

хлебчета

От снимката ще ви стане съвсем ясно как ги правя. Формичката се притиска до долу, но така, че да може да пренесете цветенцето в тавата за печене ,без да се разпадне.

хлебчета

Ето още една рецепта за ефектни, малки питки.

Ако желаете да се насладите на още вкусни предложения и идеи се присъединете към нашата фейсбук група:  https://www.facebook.com/groups/1032452356811838/?fref

 

https://www.youtube.com/watch?v=ANnlMEIqdyk&t=51s