Това е една изключително елегантна и вкусна торта. Ако никога не сте опитвали нещо подобно ви препоръчвам да направите тази бяла торта с грис.  Хем е ефектна, хем е вкусна, хем се приготвя за нула време. При това блатът на тортата не се пече. Аз съм използвала кекс от вчера. Така ще може да оползотворите и него. Ако не разполагате с домашен кекс може да ползвате купен от магазина. Така става още по – лесно. 

торта с грис

Нужните продукти за вкусната торта с грис са:

 • домашен кекс от вчера или купен от магазина по ваш вкус
 • един литър прясно мляко
 • една чаена чаша захар
 • две трети чаена чаша пшеничен грис
 • едно пакетче от 10 грама желатин на прах
 • една чаена лъжичка ванилия
 • за украсата съм използвала няколко смлени, шоколадови бисквитки
 • 150 мл. прясно мляко за напояване на блата

торта с грис

Начин на приготвяне на вкусната торта с грис:

 1. Нарежете кекса на парченца с дебелина два сантиметра и покрийте дъното на форма с падащ борд и диаметър 24 сантиметра. Запълнете с парченца кекс и малките дупчици, които остават.
 2. Сиропирайте блата със 150 мл. прясно мляко и поставете формата в хладилника да се охлади.
 3. През това време пригответе горния пласт от тортата. За целта изсипете прясното мляко и захарта в тенджерка. След като сместа заври прибавете пшеничния грис при непрекъснато бъркане. Ще се получи крем. Той става много бързо. За две, три минути е готов. Отнемете готовия крем от котлона.
 4. Прибавете ванилията и разбъркайте.
 5. Прибавете желатина, предварително подготвен според указанието на опаковката. Разбъркайте добре.
 6. След като кремът си поохлади и започне много леко да стяга го изсипете върху охладения блат. Заравнете с лъжица.
 7. Върнете вашата торта с грис в хладилника. Когато се стегне достатъчно след около 3 часа, украсете с няколко смлени шоколадови бисквитки.

торта с грис

Чашата, която използвам е с вместимост 250 мл. Ако обичате по – сладко, може да увеличите захарта с две супени лъжици. За мен така е добре.

Ето и рецептата само за мляко с грис.

Ако желаете да се насладите на още вкусни предложения и идеи се присъединете към нашата фейсбук група:  https://www.facebook.com/groups/1032452356811838/?fref