Какво му трябва на човек за да бъде щастлив? Греяна ракия, вкусно мезе, добра компания и домашен уют. Има ли нещо по-хубаво от това? Хубавата греяна ракия ще стопли не само тялото, но и душата… Ще споделя с вас рецептата за тази божествена, българска напитка, така както я приготвят в едно село от северна България. Казва се Драгана. Лесно е. Спазвайте стъпките и ще се справите.

греяна ракия

Нужните продукти за вкусна, греяна ракия са:

  • 200 мл. гроздова ракия
  • 2 чаени лъжички захар за карамела
  • една и половина чаени лъжички захар за ракията / по-надолу ще опиша /
  • 30  мл. вода

Начин на приготвяне на невероятната, греяна ракия:

  1. Изсипете захарта за карамела в джезве. Загрейте я на котлона, докато се карамелизира. Не трябва да потъмнява много, макар, че пак ще се получи.
  2. Отдръпнете джезвето от котлона и от разстояние сипете вътре гроздовата ракия. Аз го правя над мивката в кухнята. 
  3. Върнете джезвето на горещия котлон. Прибавете още една и половина чаени лъжички захар. Изчакайте да заври. Тук моментът е „тънък“… Една идея преди да заври. 
  4. Махнете от котлона и сипете водата от разстояние, за да не се изгорите. Както казват в Драгана-трябва да „изгасите“ ракията.
  5. Върнете отново на горещия котлон. Щом отново заври е готова. 

Поднесете топлата, карамелена напитка с вкусно мезе и се насладете. Наздраве!

греяна ракия

 

Допълнение:

За още по-силен сгряващ ефект при приготвянето на вашата греяна ракия може да добавите щипка-две черен пипер. Пак наздраве!

Ако желаете да се насладите на още вкусни предложения и идеи се присъединете към нашата фейсбук група:  https://www.facebook.com/groups/1032452356811838/?fref