Смятам, че всяка българска домакиня трябва да знае как се приготвя жито за помен. Това е начин на уважение към нашите близки, които вече не са сред нас. За да си спомним за тях е прието да се подаде варено жито. Тази рецепта съм научила от моята майка и сега ще я споделя с вас. Надявам се, че в тези трудни моменти от живота ще мога да ви помогна малко с нея и няма да ме упрекнете за тази публикация!

жито за помен

Нужните продукти, които ще ви трябват за да приготвите жито за помен са:

 • 250 грама жито / на пакетчето най-често пише грухана пшеница /
 • един литър и 700 мл. вода
 • 150 грама обикновени бисквити
 • половин чаена лъжичка настъргани портокалови корички / продават се в малки пликчета, ако не разполагате с такива настържете кората от четвърт портокал /
 • една чаена чаша орехи / чашата е с вместимост 250 мл. /
 • пудра захар

жито за помен

Начин на приготвяне, на жито за помен:

 1. Изсипете житото в голяма цедка и го измийте под течаща вода. Мийте го дотогава, докато потече бистра вода. След това го изсипете в тенджера.
 2. Залейте житото с водата и го сварете. Готово е когато зрънцата омекнат и се разпукат. За около 40 минути е готово. Не усилвайте котлона. Оставете го да къкри.
 3. Свареното жито изсипете в голяма цедка. Оставете го за около два часа в нея. На този етап може да го изсипете в тенджера, да го похлупите с капак и да го оставите в хладилника до другия ден за доовкусяване. Аз правя така. Ако много бързате след като водата се изцеди го изсипете върху памучна кърпа и го подсушете. 
 4. Смелете бисквитките и ги прибавете към така подготвеното жито. 
 5. Прибавете счуканите на едро орехи и портокаловата кора. Разбъркайте с лъжица. Ще видите как зрънцата се отделят едно от друго. 
 6. Разсипете в чашки или пък изсипете житото в голяма чиния. Обилно поръсете с пудра захар. Тя е достатъчна за да предаде нужната сладост.

Ако желаете да се насладите на още вкусни предложения и идеи се присъединете към нашата фейсбук група:  https://www.facebook.com/groups/1032452356811838/?fref