Вероятно много от вас знаят как се приготвят карамелени пуканки, но все пак реших да споделя моя начин за това. Преди много години, по времето на соца, това беше любимо и модерно лакомство. Сега вече това е нещо старомодно, но все пак е вкусно и интересно. Ако решите да опитате, следвайте това, което съм написала и ще се справите. Много е лесно. Дори забавно. За нула време ще имате нещо сладичко за пред телевизора.

карамелени пуканки

Нужните продукти за карамелени пуканки са:

  • 70 грама готови пуканки – продават се в големи опаковки във всички по-големи магазини – аз ползвам такива, но ако искате може да си ги приготвите сами.
  • 30 грама краве масло
  • 1 чаена чаша захар – чашата ми е с вместимост 250 мл.

Начин на приготвяне на карамелени пуканки:

  1. Изсипете захарта в тенджера с тефлоново покритие. Моята е с диаметър на дъното 24 сантиметра. Ако използвате по-малка ще ви бъде трудно да разбъркате пуканките. Понякога използвам и уок.
  2. Поставете тенджерата със захарта върху горещ котлон и я карамелизирайте. Не разбърквайте и не включвайте котлона на най-високата степен.
  3. Когато захарта е почти стопена, прибавете маслото и разбъркайте.
  4. Прибавете пуканките. Разбъркайте внимателно и енергично, докато тенджерата е още на котлона. За около 30 секунди. Използвайте лъжица с дълга дръжка. Ако е дървена, още по-добре. Внимавайте да не се изгорите докато приготвяте вашите карамелени пуканки.
  5. Отнемете тенджерата от горещия котлон и продължете да разбърквате така, че пуканките да се полепят с карамела.
  6. Изсипете ги върху хартия за печене и леко ги понатиснете тук-там, така че да се разпределят равномерно. На долната снимка се вижда какво трябва да направите. Оставате ги да изстинат и не ги пипайте, защото са горещи.

След като изстинат вашите карамелени пуканки са готови. Преди да ги сервирате е желателно да ги начупите с ръце и да ги раздробите.

Ето още една рецепта за сладкиш с карамел.

Ако желаете да се насладите на още вкусни предложения и идеи се присъединете към нашата фейсбук група:  https://www.facebook.com/groups/1032452356811838/?fref