Картофена лютика – селска разядка, а много често и основно ястие. Лютиката е толкова вкусна, че ако имате топла питка ще се нахраните само с това. Приготвя се бързо и почти няма българин, който да не я обича. През лятото се прави от пресни зеленчуци, а през зимата от консервирани. Подходяща е за похапване през цялата година. Тази картофена лютика е засищаща и в същото време ненатоварваща и полезна. В нейния състав има само зеленчуци, сол и малко олио.

картофена лютика

Нужните продукти за вкусната картофена лютика са:

 • 3 големи картофа
 • 4 чушки / пиперки / – печени и обелени
 • половин глава червен лук
 • един голям домат
 • 60 мл. слънчогледово олио
 • две супени лъжици ситно нарязан магданоз
 • една скилидка чесън по желание / аз не слагам /
 • сол на вкус

картофена лютика

Начин на приготвяне на вкусната картофена лютика:

 1. Обелете картофите и ги сварете в подсолена вода. Аз ги режа на големи парчета, за да се сварят по – бързо. Не ги преварявайте. След готовност ги охладете.
 2. Нарежете лука на дребно. Изсипете го в голямо хаванче или купа и го стрийте с дървено чукало.
 3. Нарежете чушките на парченца и ги добавете към лука. Намачкайте и тях, заедно с лука. 
 4. Прибавете натрошените картофи и също ги понатиснете.
 5. Нарежете магданоза на ситно и го прибавете към горните зеленчуци. Разбъркайте.
 6. Обелете домата и го нарежете на кубчета. Прибавете го към зеленчуците и разбъркайте с вилица. Доматът остава на кубчета. Той не се мачка с чукалото.
 7. Посолете на вкус.
 8. Прибавете олиото и разбъркайте. Аз обичам по – мазничко и за това често увеличавам неговото количество. Вие решете все пак, колко да е неговото количество. Това е всичко.

Сервирайте с топла питка и си похапнете. Ако случайно ви остане от вкусната картофена лютика / в което аз се съмнявам /, я съхранявайте в стъклен буркан с капачка, в хладилника. Към лютиката може да прибавите и една скилидка чесън. 

Ето още едно вкусно предложение с печени чушки.

Ако желаете да се насладите на още вкусни предложения и идеи се присъединете към нашата фейсбук група:  https://www.facebook.com/groups/1032452356811838/?fref