Опитвали  ли ли сте сладко от пъпеш? Невероятно е! Ароматно и вкусно! Ето защо, ви предлагам, да си го приготвите сами. Не е трудно. Единственото, което трябва да направите е да си купите два големи пъпеша, малко захар и лимонтозу. Когато избирате пъпешите, трябва да избирате узрели, но твърди. Най-водните сортове по не са подходящи. Ето защо, ви препоръчвам да купите пъпеши с жълта и твърда сърцевина. По този начин и цветът на вашето сладко от пъпеш ще е жълт и апетитен.

сладко от пъпеш

Нужните продукти за ароматното сладко от пъпеш са:

  • два килограма изчистен плод от пъпеш, без семките и корите / това са два големи пъпеша /
  • 600 грама захар
  • една чаена лъжичка лимонтозу
  • две чаени лъжички ванилия или кората на половин портокал

сладко от пъпеш

Начин на приготвяне на ароматното сладко от пъпеш:

  1. Нарежете почистените пъпеши на парченца. Може на по – големи, може на по – малки. Вие решете как. Аз обичам парченцата плод да се усещат и предпочитам на по – едро. 
  2. Изсипете нарязания плод в тенджерата, в която ще варите вашето сладко от пъпеш.
  3. Поръсете го със захарта и го оставете за шест часа да престои . Захлупете тенджерата. След този престой парченцата пъпеш ще са се втвърдили и ще са пуснали доста сок.
  4. Поставете сладкото на слаб котлон. Изчакайте да заври. Задължително без капак. От момента на завирането засечете 40 минути.
  5. На четиридесетата минута прибавете лимонтозуто и варете още пет минути. Може да ви се стори, че вашето сладко е малко рядко, но като изстине всичко ще е наред.
  6. След като поизстине малко прибавете ванилията или настърганата кора от портокала. Разсипете готовото сладко от пъпеш в малки бурканчета. Затворете ги с нови капачки и ги стерилизирайте за пет минути.

сладко от пъпеш

Докато варите вашето сладко от пъпеш не забравяйте от време на време да разбърквате с дървена лъжица. Сладкото не трябва да бълбука, а да къкри. Ако се образува пяна докато варите сладкото я отстранете, макар, че такава почти няма.

сладко от пъпеш

Ако искате, преди да сте затворили бурканчетата, прибавете по няколко орехови ядки за разкош!

Ето и рецепта за сладко от кайсии.

Ако желаете да се насладите на още вкусни предложения и идеи се присъединете към нашата фейсбук група:  https://www.facebook.com/groups/1032452356811838/?fref