Задължително трябва да приготвите тези картофени кюфтета с кашкавал и сирене. Ще ви харесат. От тук нататък често ще ги поднасяте на масата. Може да ги предложите като основно ястие или като топло предястие. Невероятно вкусни са. Приготвят се лесно – просто спазвайте количеството на продуктите и ще се справите.

картофени кюфтета

 

Нужните продукти за тези картофени кюфтета с кашкавал и сирене са:

 • 500 грама сварени и обелени картофи
 • 120 грама настърган кашкавал
 • 150 грама настъргано сирене
 • 3 яйца
 • 4 с.л. галета
 • 3 с.л. ситно нарязан магданоз
 • около една чаена чаша брашно за овалване на суровите картофени кюфтета
 • сол на вкус

Начин на приготвяне на домашните картофени кюфтета са:

 1. Обелете картофите. Нарежете ги на горе-долу еднакви парчета и ги сварете в подсолена вода. Аз малките картофи ги оставям цели, а големите режа на две. След готовност отцедете водата и претеглете 500 грама. За тази рецепта ще ви трябват толкова. След като се охладят ги пасирайте на ръка. С ръчна преса с дупки става най – лесно. Не използвайте електрически блендер или пасатор, защото картофите ще станат на „ластик“.  Не е нужно да се получава гладка смес. Дори и да остане някое парченце от картофите не е фатално. 
 2. Към пасираните картофи прибавете яйцата.
 3. Прибавете галетата.
 4. Прибавете настъргания кашкавал.
 5. Прибавете настърганото или стрито сирене.
 6. Прибавете ситно нарязания магданоз. Омесете с ръце, докато всички продукти се смесят. Ако е нужно добавете сол. Направете кюфтета, като от време на време може да си мокрите ръцете. 
 7. Изпържете вашите картофени кюфтета в олио / не го пестете /. Преди това ги оваляйте в брашно. Поднесете с млечен сос, лютеница или салата. 

картофени кюфтета

картофени кюфтета

картофени кюфтета

Допълнение:

Аз никога не купувам галета от магазина. Приготвям си я в къщи. За целта препичам нарязан стар хляб във фурната и след като изстине, го смилам. Галетата от магазина е много евтина, но мирише лошо. Ще развали вкуса и аромата на вашите картофени кюфтета. Нищо няма да ви коства да си приготвите сами галетата, хем ще оползотворите стария хляб. Щях да забравя… От тази смес излизат 15 броя картофени кюфтета. Дори и охладени пак са вкусни.

Ако желаете да се насладите на още вкусни предложения и идеи се присъединете към нашата фейсбук група:  https://www.facebook.com/groups/1032452356811838/?fref=ts