Домашен ванилов крем – един простичък десерт, събрал в себе си много вкус и съвършенство. Обичат го и малки, и големи. Подходящ е за всякакви поводи – за гости, за семейно похапване и какво ли още не… Продуктите са обикновени. Дори и начинаещ кулинар ще се справи, ако спазва точните техники и продукти. Съставките са малко на брой и се намират във всяка кухня.

домашен ванилов крем

Нужните продукти за приготвянето на този домашен ванилов крем са :

 • един литър прясно мляко
 • 200 мл. вода
 • 4 супени лъжици брашно
 • 5 жълтъка
 • една чаена лъжичка ванилия
 • една чаена чаша захар

Начин на приготвяне на вкусния домашен ванилов крем:

 1. Изсипете млякото и захарта в тефлонова тенджера и го сложете да заври. Не включвайте котлона на най-високата степен, за да не загори млякото. Моят котлон е с девет степени. Аз варя млякото и захарта на пета.
 2. Изсипете брашното при водата и с помощта на пасатор ги разбийте до гладка смес.
 3. Прибавете жълтъците към горната смес и на ръка разбъркайте.
 4. След като прясното мляко закъкри изсипете яйчената смес. Бъркайте непрекъснато. След като вашият домашен ванилов крем заври отново, бъркайте още 3 – 4 минути и отстранете тенджерата от котлона.
 5. Прибавете ванилията и разбъркайте.

Още докато е топъл, разсипете в чаши или малки купички. Оставете вашия домашен ванилов крем да се охлади. Гарнирайте с карамел и ядки и се насладете.

домашен ванилов крем

домашен ванилов крем

домашен ванилов крем

Допълнение:

Чашата, която използвам е с вместимост 250 мл. Не изхвърляйте белтъците. С тях направете целувки или ги изпържете. Ако искате какаов домашен крем, вместо ванилия, добавете към брашно една чаена лъжица какао.

Ако желаете да се насладите на още вкусни предложения и идеи се присъединете към нашата фейсбук група:  https://www.facebook.com/groups/1032452356811838/?fref=ts