Винаги когато приготвям кьопоолу се сещам за детските години. Това е така, защото рецептата е много стара. Ще я споделя с вас. За едни е разядка, за други салата, но това няма никакво значение, защото е много вкусно. Няма нищо по – хубаво от намазана филия с кьопоолу. За мен това е достатъчно да се нахраня. Не ми трябва нищо друго. Това е вкусотия, която се приготвя почти във всеки български дом. Аз ще ви предложа моя вариант така, както ме е учила мама. 

кьопоолу

Нужните продукти за моето кьопоолу са:

 • два патладжана
 • две червени чушки
 • две зелени чушки
 • два домата
 • около 60 мл. слънчогледово олио
 • сол на вкус
 • една скилидка чесън

кьопоолу

Начин на приготвяне на вкусното кьопоолу:

 1. Изпечете патладжаните на скара или чушкопек с голям отвор. След като леко се охладят ги обелете, отстранете дръжките и ги оставете за около час, за да се отцедят. Аз ги оставям понякога и за по – дълго. 
 2. Изпечете чушките. Обелете ги. Отстранете дръжките и семената.
 3. Отстранете люспата от доматите и ги нарежете на кубчета. Моите са с големина около сантиметър на сантиметър.
 4. Наситнете патладжаните и ги изсипете в голяма купа. Към тях прибавете нарязаните чушки и домати. Прибавете ситно нарязания чесън. С помощта на ръчен пасатор за картофи ги натиснете няколко пъти, за да се обединят. Не ги правете на каша. Хубаво е парченцата зеленчуци да се усещат. Ако желаете, вместо с пасатор, може да изсипете зеленчуците в дървено хаванче и леко да ги стриете.
 5. Посолете зеленчуците и ги залейте с олиото. Разбъркайте с интензивни движения и с помощта на вилица, докато олиото се поеме.

В някои краища на България добавят ситно нарязан магданоз и оцет. Аз не слагам. Правя моето кьопоолу само с олио и сол. Така ми е вкусно. Но това има и едно предимство. Може да се съхранява в хладилник без да се промени вкусът. Още нещо – не е задължително да използвате два вида чушки. Не е фатално ако имате само от един вид. Все пак, зелените са за предпочитане.

Ето и рецептата за моята домашна топеница.

Ако желаете да се насладите на още вкусни предложения и идеи се присъединете към нашата фейсбук група:  https://www.facebook.com/groups/1032452356811838/?fref