Тази топеница от печени чушки може да сервирате като предястие с хрупкави солени бисквитки или просто като салата. Може да сервирате и като гарнитура към печено месо или кюфтета. А защо не и като нещо вкусно за похапване с топъл хляб за топене…!? Уверявам ви, че ще харесате моята топеница и от тук нататък често ще присъства на вашата трапеза.

топеница

Нужните продукти за вкусната топеница са:

 • 500 грама печени и обелени чушки / без дръжките и семената /. Аз предпочитам вкуса на червените, но вие ако искате може да ползвате зелени. Може и да ги комбинирате.
 • 5 твърдо сварени яйца
 • 200 грама сирене по избор
 • 200 грама трапезна майонеза 
 • една чаена чаша кисело мляко
 • половин чаена лъжичка сол / първо опитвате и тогава прибавяте солта ако е нужно /
 • три супени лъжици ситно, нарязан магданоз

топеница

Начин на приготвяне на вкусната топеница:

 1. Сложете яйцата и чушките в купата на робота. Смелете ги докато станат на малки парченца. Не трябва да стават на каша.
 2. Изсипете яйцата и чушките в голяма купа.
 3. Прибавете към тях натрошеното сирене.
 4. Прибавете майонезата и киселото мляко. Разбъркайте всичко на ръка.
 5. Прибавете ситно, нарязания магданоз и отново разбъркайте. В този момент опитайте дали вашата топеница е достатъчно солена. Ако е нужно добавете малко сол. Аз добавям.

топеница

Като количество излиза доста. За да придобиете представа, ще ви кажа, че с тази топеница пълня един буркан и половина тип „Омния“. Ако я приготвяте за семейно похапване, може да намалите дозата наполовина, но ако ще имате гости, направете цялото количество. Съхранявайте вкусната разядка в затворен съд, в хладилника. Може да се приготви от предния ден. При сервиране може да гарнирате с черни маслини за още по – богат вкус. Чашата, която използвам е с вместимост 250 мл.

Ето още една вкусна разядка с печени чушки.

Ако желаете да се насладите на още вкусни предложения и идеи се присъединете към нашата фейсбук група:  https://www.facebook.com/groups/1032452356811838/?fref