Знам, че за много от вас да приготвиш компот от ягоди е елементарно, но искам да споделя с вас, как го правя аз. Надявам се, че и за начинаещите ще е добре да се научат. Знам рецептата от моята майка, така, че рецептата е изпитана и безотказна. Всяка година го приготвям по този начин. В къщи този компот се изяжда още преди да е дошла зимата. Сигурна съм, че ще ви хареса и на вас! 

компот

Нужните продукти за 15 буркана / омния / компот от ягоди са:

 • 5 килограма ягоди
 • захар – по 8 супени лъжици за всеки буркан / Знам, че на много от вас ще им се стори много захарта, но не е. У дома изсипвам компота в стъклена кана, добавям малко вода и много лед, и го пием като сок. Ако толкова ви притеснява това, може да я намалите с една лъжица. /
 • минерална вода

Начин на приготвяне на вкусния компот от ягоди:

 1. Почистете ягодите от дръжките.
 2. Внимателно без да наранявате ягодите ги сложете в кофа или друг голям съд.
 3. Залейте ги със студена вода и ги оставете да постоят така около 10 минути. След това внимателно ги измийте под течаща вода. За да ви е по – лесно, ако живеете в апартамент, може да използвате голям гевгир.
 4. Измийте добре вашите буркани с гореща вода и течен сапун / веро /. Може и в съдомиялната. Трябва да са идеално чисти.
 5. Всеки буркан напълнете на три четвърти с плод. Специално за този компот, бурканите трябва да са повече напълнени, понеже плодът се сляга.
 6. Поръсете ягодите във всеки буркан с осем лъжици захар. За да не броите лъжиците за всеки буркан може да използвате малка чашка. Забележете докъде стига захарта и всеки път пълнете до там. След това изсипвайте в буркана. Оставете така бурканите за два часа. Това е много важно. Захлупете ги, ако сте на открито. Захарта ще стегне плода.
 7. компот
 8. Всеки буркан напълнете с вода. Един сантиметър под края на буркана. Аз винаги използвам минерална, понеже водата в тръбопровода е хлорирана и разваля вкуса.
 9. Затворете бурканите с нови капачки и машинка. Загладете по края с обратната страна на острието на нож.
 10. Наредете бурканите в уреда за варене на буркани. Залейте ги с вода. Когато водата заври, варете не повече от пет минути.
 11. Веднага извадете бурканите от водата със специална ръкавица или с метален уред, пригоден за това. Обърнете ги върху капачката за около час. Това според законите на физиката не е нужно и може да го пропуснете. След като бурканите изстинат ги приберете. След около месец ще имате най-вкусния компот от ягоди.

 

компот

Ако желаете да се насладите на още вкусни предложения и идеи се присъединете към нашата фейсбук група:  https://www.facebook.com/groups/1032452356811838/?fref