Върнете се в детските си години и си припомнете какъв аромат се разняса, когато на котлона се вари домашно сладко от ягоди. Припомнете си какъв е вкусът на намазана филия с това лакомство. Припомнихте ли си? Вкусно нали…! С моята рецепта за това  сладко ще се опитам да върна времето назад и заедно да се потопим в приятния спомен. Не е трудно да се приготви. Спазвайте стъпка по стъпка това, което ще напиша и ще се получи. Не добавяйте нищо от себе си. Всяка пролет приготвям домашно сладко от ягоди и съм уцелила точните пропорции на плод и захар. Варя сладкото точно 40 минути и не се чудя дали е готово. Просто се получава и рецептата е безотказна.

домашно сладко

Нужните продукти за моето домашно сладко от ягоди са:

  • два и половина килограма ягоди
  • 800 грама захар
  • една чаена лъжичка лимонена киселина / лимонтозу /

домашно сладко

Начин на приготвяне на вкусното, домашно сладко от ягоди:

  1. Почистете и измийте ягодите. Отстранете дръжките внимателно. Докато ги миете под течаща вода внимавайте да не нараните ягодите. Трябва да останат цели. За по – лесно може да използвате гевгир.
  2. Внимателно изсипете ягодите в голяма тенджера.
  3. Поръсете ги със захарта. Похлупете с капака. Оставете ги така да престоят за една нощ. Този престой ще накара ягодите да се втвърдят и да пуснат сок.
  4. Поставете тенджерата на слаб котлон и не се отдалечавайте от него. Не похлупвайте тенджерата с капака. Когато вашето домашно сладко заври трябва от време на време да го разбърквате внимателно с голяма дървена лъжица. Отстранявайте пяната. Вода не се прибавя. Сокът, който е пуснал плодът е достатъчен.
  5. Варете сладкото  40 минути. / Да уточня – тези минути текат от завирането / Пет минути преди готовност прибавете лимонената киселина и разбъркайте. Тя ще предпази ягодите при по – дълго съхранение.
  6. Разсипете сладкото в малки бурканчета, които преди това сте измили. Затворете ги с нови капачки и ги заварете за пет минути.

домашно сладко

Ако желаете да се насладите на още вкусни предложения и идеи се присъединете към нашата фейсбук група:  https://www.facebook.com/groups/1032452356811838/?fref